Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 22.09.2018. 13:30

Kako pripremiti pelargonije za zimu?

Pelargonije su omiljeno ljetno cvijeće velikog broja varijanti, a njihove se boje rasprostiru u beskrajnom broju nijansi. Kako bi njihovi cvjetovi ukrašavali balkone i terase, pelargonije je potrebno pripremiti za zimu.

Foto: Pixabay
  • 24.896
  • 341
  • 0

Pelargonija (Pelargonium spp.), poznata je pod mnogim imenima, kao što su: žeravak, muškatla, điran, čoketa. Omiljeno su ljetno cvijeće koje ukrašavaju brojne balkone i terase. Velikog broja varijanti, njihove boje rasprostiru se u beskrajnom broju nijansi.

Nježne višegodišnje trajnice najčešće se tretiraju kao jednogodišnje, no uz malo pažnje i njege, pelargonije mogu preživjeti zimu. Pelargonije za prezimljavanje zahtjevaju dobru svjetlost, strujanje zraka i prostor u kojem nema opasnosti od mraza. Postoje tri načina na koje se može pripremiti pelargniju za zimu.

Prezimljavanje pelargonija u posudama

Ova je metoda najbrža i najednostavnija. Pelargonije se skraćuju na trećinu biljke i zaliju. Uklonite sve uvenule listove i cvjetove i zalijte biljku. Unošenje pelargonija treba biti prije prvog mraza. Posude s pelargonijama smještaju se u hladnije prostorije gdje će prezimiti. Prostorije s nedovoljno svjetlosti mogu se obogatiti dodatnim osvjetljenjem. Biljke treba povremeno zalijevati, kako supstrat ne bi bio potpuno suh. Pri zalijevanju ne treba pretjerivati kako ne bi došlo do truljenja korijena, a time i do ugibanja biljke.

Kako postići dormanost pelargonija

Pelargonije brzo prelaze u stanje mirovanja ili dormantnosti. Biljke se prikrate na visinu od 10 cm, uz uklanjanje uvenulih listova, cvjetova i pupova.  Prije vađenja iz posude, provjerite zdravstveno stanje biljaka (mogući napad štetnika ili bolesti). Korijen nježno očistite od supstrata. Biljke postavite naopako objesite na uže u prostoriji u kojoj je zimska temperatura oko 10°C. Jednom mjesečno, korijen pelargonija namače se u vodi na sat vremena, a zatim ponovno vraća na mjesto. U proljeće, biljke se mogu presaditi u posude.

Kako sačuvati pelargonije uzgojem iz reznica

Idealno vrijeme za uzimanje reznica jest krajem rujna. Na taj će se način biljci osigurati dovoljno vremena za oproravak. Uzimaju se reznice dužine oko 8 do 10 cm. Reznice moraju biti mekane, ne smiju biti drvenaste. Od baze do polovice reznice, potrebno je ukloniti lišće. Reznice se može umočiti u hormon za zakorijenjivanje, ali nije potrebno. Reznice se sade u posude ili sandučiće punjene supstratom.

Posude s reznicama smještaju se na toplo i sunčano mjesto, te prekrivaju plastičnom vrećicom kako bi se zadržala vlažnost supstrata. Nakon nekoliko tjedana, vrećica se može ukloniti, a biljke presaditi u veću posudu. Tijekom zime biljke treba provjeravati, te pinicirati po potrebi.


Tagovi

Pelargonije Balkonsko cvijeće Prezimljavanje pelargonija


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]