Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba ruža
  • 25.10.2018. 07:30

Kako orezati ruže penjačice

Rezidba ruža penjačica omogućuje biljkama kasniji snažniji rast i obilje cvjetova svake godine. Neovisno rastu li penjačice uza zid, ogradu ili lukove, rezidba se treba provoditi svake godine kako bi ruže zadržale vitalan izgled.

Foto: Pixabay/706341
  • 22.588
  • 233
  • 0

Rezidba ruža penjačica omogućuje biljkama kasniji snažniji rast i obilje cvjetova svake godine. Orezivanje ruža penjačica, pomalo se razlikuje od rezidbe ostalih vrsta ruža. Neovisno rastu li penjačice uza zid, ogradu ili lukove, rezidba se treba provoditi svake godine kako bi ruže zadržale vitalan izgled.

Pri rezidbi ruži penjačica, orezuju se samo one koje su stare više od dvije ili tri godine. Najvažnije vrijeme za usmjeravanje rasta ruža penjačica jest upravo u razdoblju unutar druge i treće godine. Usmjeravanjem rasta u željenom smjeru i željenog načina jedan je od najvažnijih uvjeta kod uzgoja ruža penjačica. Također, grane je potrebno horizontalno usmjeravati, čime se osigurava veća cvatnja.

Idealno vrijeme za rezidbu ruža penjaćica je zimi, kada su cvjetovi otpali. Duge savitljive izbojke može se skratiti ili privezati tijekom jeseni, kako bi se sprječila šteta od jakih vjetrova.

Pri orezivanju ruža, prvo uklonite bolesne ili suhe grane. Nakon što porežete neželjene grane, udaljite se od ruže kako bi mogli vidjeti kakvu će strukturu formirati grane iduće vegetacijske sezone. Prije samog rezanja, zamislite plan kako bi ruže postigle željeni izgled. Ostavite snažne i zdrave grane, a mlađe grane pokušajte što bolje uklopiti u cijelu zamisao. Proces rasta varirat će ovisno o vrsti potpore.

Nakon što ste zamislili konačni izgled, orežite sve neželjene grane. Najstarije grane mogu se odrezati u razini tla, kako bi se potaknio novi rast. Pripazite na pupove i režite iznad pupova koji su usmjereni prema željenom smjeru. Uklonite sve slabe i tanke grane. Povežite grane uz potporu, ostavljajući dovoljno prostora kako bi se upotpunio prazan prostor. Odrežite bočne grane ostavljajući samo 3 do 4 pupa. Ako primjetite da je ruža zagušena, nepotrebne grane orežite kako bi se omogućio novi rast. Uklonite preostalo lišće kao mjera protiv mogućeg razvoja bolesti.


Tagovi

Rezidba Ruže penjačice


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.