Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno grmlje
  • 15.01.2024. 07:30

Kada obaviti rezidbu ukrasnih grmova?

Kasna zima i rano proljeće idealni su za rezidbu. Optimalno je da ju završimo prije kretanja sokova i buđenja pupoljaka. Najbolje je da se obavlja na 10 stupnjeva

Foto: Pixell/Kristina Stedul Fabac
  • 3.802
  • 196
  • 0

Najvažnije pitanje rezidbe ukrasnog grmlja koje raste na otvorenom je - kada ju obaviti. Listopadne vrste odbacuju lišće i skladište rezervne tvari u korijenu. Zimska rezidba ne narušava takve zalihe i daje mogućnost ranog kretanja vegetacije, osigurava uravnotežen rast i obilno cvjetanje.

Neophodne su oštre škare

Za provođenje ovog posla bit će nam neophodne škare koje treba uskladiti s vrstom i debljinom grančica. One trebaju biti naoštrene kako bi nastali rez bio gladak i čist. One tupe dovode do gnječenja drveta što stvara veće rane koje su podložne infekcijama, napadu štetnika, isušivanju i smrzavanju. Obavezno ih je dezinficirati.

Kako naoštriti vrtlarski i voćarski alat?

Škare s dvije oštrice imaju moć rezanja s obje strane i mogu se koristiti za deblje i jače grane, dok se za one većeg obujma i stabla koriste razne pile. Prema potrebi koristi se voćarski vosak s kojim se premazuju veći rezovi.

Vrijeme rezidbe

Kasna zima i rano proljeće su idealni za rezidbu. Vegetacija još uvijek nije krenula. Optimalno je da ju završimo prije kretanja sokova i buđenja pupoljaka. Najbolje je da se obavlja na 10 stupnjeva, minimalno za otporne vrste do 5 stupnjeva, a ispod toga ne.

Vrste koje cvjetaju na krajevima novih prirasta orezujemo na dva do tri pupa. Takav su hibiskus, budleja, spirea, većina hortenzija (metličaste), fuksije i druge vrste.

Sada se orezuju žive ograde kako bi se potaknuli pupoljci da daju nove priraste. Takvi zahvati će dati kompaktniji izgled i izbjeći ćemo ogoljavanje donjih i unutrašnjih dijelova. Nakon toga potrebno je obaviti prihranu.

Sve vrste koje cvjetaju na prošlogodišnjim prirastima bolje je ostaviti i rezidbu provesti kada prođe cvjetanje. U ovu grupu spadaju: jorgovan, neke hortenzije, forzicija, kerija, vajgelija.


Tagovi

Ukrasno grmlje Rezidba ukrasnog grmlja Zimska rezidba Proljetna rezidba Rezidba grmlja Kada


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Njemački radnici rade sve manje. U Europi su Nijemci gotovo pri dnu statistike radnog vremena. Od 27 zemalja EU samo Danci i Nizozemci rade nešto manje. A Nijemci su često bolesni. Nedostaje im puno kvalificiranih radnika, zbog čega su sve... Više [+]