Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 07.06.2018. 07:30

Jorgovan - ukrasni, jestivi i ljekoviti grm

Lišće i plodovi jorgovana koriste se kao sredstvo koje prevenira recidiv bolesti, sredstvo protiv groznice, tonik i sredstvo koje uništava i pomaže izbaciti crijevne parazite.

Foto: Časopis Hrvatske šume
  • 4.516
  • 186
  • 0

Obični jorgovan nosi lat. naziv Syringa vulgaris koji mu je nadjenuo švedski botaničar i liječnik Carl Linné i koji je bio prvi koji ga je službeno opisao kao vrstu 1753. godine. Znanstveni naziv roda potječe od starogrčke riječi syrinx koja znači cijev, a odnosi se na njegove ravne i šuplje grane od kojih se mogu izrađivati lule i frule. Znanstveni naziv vrste vulgaris znači običan.  

Mnogi vjeruju da jorgovan služi samo kao ukrasna biljka lijepih cvjetova koji uz to opojno mirišu, ali i da je otrovan. Ni jedna znanstvena analiza nije potvrdila toksičnost za ljude, nego naprotiv, ljekovitost njegovih dijelova. Ukrajinci i Rusi redovito koriste koru, lišće i cvjetove kao savršeno sredstvo protiv upala općenito i upala zglobova, reumatizma i reumatoidnog artritisa. Jordanci sjemenke i druge nadzemne dijelove koriste za rješavanje unutarnjih parazita, snižavanje povišene tjelesne temperature i liječenje malarije.   

Jorgovan sadrži do 15 aminokiselina

Rasprostiranje i stanište: prirodno pridolazi na jugoistoku Europe po kamenim padinama. Uspijeva na lakim, odnosno pjeskovitim tlima, srednje teškim ilovastim i teškim glinenim tlima. Uspijeva na neutralnim i lužnatim tlima s time da podnosi i vrlo lužnata. Ne podnosi sjenu, a preferira vlažna tla. Često se koristi kao pojedinačni ukrasni grm ili se od jorgovana formira živica. 

Opis: Jorgovan je listopadni grm iz porodice Oleaceae koji prosječmo naraste do 6 m u visinu. Spada u hemafrodite, a oprašuju je pčele i leptiri reda Lepidoptera. Kora je sive ili sivosmeđe boje, glatka na mladim deblima, a na starijim uzdužno ispucala. Listovi su jednostavni, dugi od 5 do 12 cm i široki od 3 do 8 cm, svijetlozeleni ili sivkastozeleni, ovalni ili srcoliki, cjelovitog ruba, paralelne narvature, vidljivo suženog i ušiljenog vrha. Nasuprotni su ili ih je po tri u jednoj spirali. Cvjetovi su sakupljeni u uspravnim, stožastim metlicama visine od 10 do 20 cm. Cvatu u travnju i svibnju nakon listanja. Dvospolni su, dužine od 6 do 10 mm i širine od 4 do 7 cm. Vrlo su ugodnog mirisa koji je uz to dosta intenzivan. Svaki cvijet ima po četiri latice kojih boja može biti boja lavande, ružičasta, ljubičasta ili bijela. Plodovi su suhi, glatki, smeđi tobolci dužine od 1 do 2 cm koji se raspucaju na dva dijela kako bi se oslobodile četiri smeđe, duguljaste, plosnate i okriljene sjemenke. Dozrijevaju u kolovozu i rujnu. 

Kemijski sastav: jorgovani sadrže iridoide koji predstavljaju najobilnije i najučinkovitije fitonutrijente koje biljka proizvodi za svoju samoobranu, lignane i druge spojeve poput flavonoida i seskviterpena. U običnom jorgovanu pronađeni su minerali i aminokiseline. Rezultati su potvrdili i da cvjetovi i listovi običnog jorgovana sadrže 15 makro i mikro elemenata od kojih je najzastupljeniji silicij. Prisutno je do 15 aminokiselina od kojih su visoko zastupljeni alanin, leucin, asparaginska i glutaminska kiselina.   

Jesti sirove cvjetovi ili pržiti kao pomfrit

Ljekovita svojstva: Za konzumaciju se koriste sirovi cvjetovi ili se motaju pa prže kao pomfrit. Konzumacija sirovih cvjetova može pomoći u slučaju vjetrova i začepljenja. Pomalo su gorki i djeluju tako da isušuju usnu šupljinu. Lišće i plodovi jorgovana koriste se kao sredstvo koje prevenira recidiv bolesti, sredstvo protiv groznice, tonik i sredstvo koje uništava i pomaže izbaciti crijevne parazite. Kao tonik se može koristiti zahvaljujući činjenici da ima astringentsko svojstvo pa steže i suši kožu. U tu svrhu može se pripremiti hladna ili topla infuzija za lice. Infuzija se može koristiti i u slučaju svrbeža kože, posjekotina i drugih pojava na koži. Koru ili lišće mogu žvakati djeca koja osjećaju bolove u usnoj šupljini.  

Druga upotreba: od cvjetova se spravlja ulje koje se koristi u parfemima ili se od njih može pridobivati zelena boja. Od lišća se mogu dobiti zelena i smeđa boja, a od grančica žutonarančasta.  

Autorica: Marija Glavaš 


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Jorgovan Ljekovito bilje Ukrasni grm


Partner

Hrvatske Šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Makovi u Baranji #RuralFoto #Proizvodnja