Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jaglac
  • 13.02.2017. 13:30

Jaglac - ljekoviti vjesnik proljeća

Upadljivi cvjetovi jarkih boja čine jaglac atraktivnim u toku zime i ranog proljeća. Kao lijek iz prirode, cijenjen je u narodnoj medicini.

Foto: Tracy Hunter, Tony Sutton, Cristina / Flickr
  • 13.064
  • 384
  • 0

Kao jedan od vijesnika proljeća, jaglac svojim cvijetom na livadama simbolizira pobjedu nad zimom. U narodu se za njega kaže da je "ključ koji otvara vrata proljeća". Njegov latinski naziv je Primula acaulis i izveden je od riječi primus, što znači prvi i odnosi se na rano cvjetanje. U narodu je još poznat i kao jaglika, primula.

Raznolikost boja i oblika

U prirodi jaglac raste na livadama, proplancima i šumama, od ožujka do svibnja, ali zbog ljudskog nemara - prekomjernog i nepravilnog branja, danas je značajno prorijeđen i može se naći na vrlo malo prirodnih staništa.

Međutim, danas se jaglac uzgaja kao hortikulturna biljka, sa više stotina domaćih vrsta, varijeteta i hibrida, koji se razlikuju po boji, obliku i periodima cvetanja. Uglavnom se radi o trajnicama niskog rasta, od 10 do 30 cm visine, sa izraženim cvjetovima jarkih boja. Po pitanju njege je nezahtjevna, a ovisno o vrsti, može se uzgajati gotovo svuda, u dvorištu, na terasi ili u sobi.

Jaglac je otporna biljka kojoj hladnoća i umjereni mraz ne štete. Razmnožava se sjemenom od veljače do lipnja, ili dijeljenjem bokora, nakon precvjetavanja. Za sadnju su pogodni polusjenoviti položaji ispod listopadnog drveća, gdje će u toku cvjetanja dobivati dovoljno svjetla, a kasnije, kad precvjeta i nastupi period mirovanja, imat će hladovinu i vlagu.
Zemlja u kojoj je posađen jaglac mora biti propusna i umjereno vlažna. Za uzgoj u saksiji potrebna je posuda većih dimenzija, sa dobrom drenažom. Kako listovima jaglaca ne godi kvašenje i orošavanje, idealno je zalijevati zemlju oko biljke.

Prihranjuje se tekućim mineralnim gnojivom za cvjetnice od listopada do početka cvjetanja. Da bi pojava novih cvjetova bila brža, potrebno je redovno uklanjati one precvjetale.

Sobni jaglaci

Kao saksijske kulture u zatvorenim prostorima, koje svojim živim bojama unose duh proljeća, jaglaci su odličan izbor za prozorske daske i svijetle i prohladne prostorije. Najbolje će napredovati u prostoriji sa jutarnjim suncem, na temperaturi od pet do 18°C. Osjetljive su na nagle promjene temperature. Za sobne prilike uzgaja se manji broj vrsta, kao što su: Primula obconica, Primula sinensis, Primula malacoides, Primula grandiflora.

Ljekovitost jaglaca

U narodnoj medicini jaglac zauzima značajno mjesto. U ljekovite svrhe koriste se dvije vrste ove biljke: Primula veris i Primula elatior, čiji su sastav, djelovanje i upotreba isti. Upotrebljavaju se korijen, listovi i cvjetovi, u svježem i sušenom obliku. Korijen se vadi u početnoj fazi cvjetanja ili u jesen, a sadrži triterpenske saponine, fenolne glikozide i hinone. Listovi se beru dok biljka cvjeta i bogati su vitaminom C. Cvijet sadrži saponozide, flavonoide i enzime.

Većina nas je, i to po preporuci liječnika, bar jednom u terapiji koristila čaj ili sirup od jaglaca. Naime, ona je najpoznatija kao prirodni ekspektorans, odnosno lijek za iskašljavanje, jer razređuje sekret iz pluća i grla i olakšava njegovo izbacivanje iz organizma. Najčešče služi za izradu pomoćnih ljekovitih sredstava za liječenje dišnih puteva, posebno kod djece. Pored blagotvornog djelovanja na respiratorne organe, jaglac ulazi u sastav različitih biljnih mešavina koje se koriste kod uznemirenosti, nesanice, migrene, slabosti srca, cirkulacije krvi.

U narodnoj medicini jaglac zauzima značajno mjesto

Kod upotrebe jaglaca postoje i izvjesna ograničenja, jer su u rijetkim slučajevima moguće alergijske reakcije ili tegobe probavnih organa. Također, trudnicama i dojiljama se ne preporučuju preparati na bazi ove biljke, zbog sadržaja saponina, koji može izazvati neželjeno djelovanje.

Foto: Tracy Hunter, Tony Sutton, Cristina / Flickr


Tagovi

Jaglac Vjesnik proljeća Lijek


Autorica

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar