• Crne ruže
  • 09.05.2015. 11:20

Izumiru crne ruže s obale Eufrata?

Na jugoistoku Turske, na istočnoj obali rijeke Eufrat, postoji selo Halfeti, poznato po tome što je to jedino područje u svijetu u kojem uspijevaju ruže crne boje. Za ovu neobičnu prirodnu, pojavu zaslužan je kemijski sastav tamošnjeg tla i podzemnih voda koje doleze iz Eufrata.

Foto: depositphotos.com,
  • 4.910
  • 286
  • 0

Ovih se dana širom Hrvatske održavaju sajmovi cvijeća i vjerujemo da uživate posjećujući ih. Posebno čitateljice. Isto tako, nije tajna da puno žena gleda turske sapunice, pa tako i jednu od trenutačno aktualnih - Crnu ružu. No nije ovo članak o TV programu, već o jednoj zanimljivosti o kojoj se, izvan Turske, još uvijek relativno malo zna.

Naime, na jugoistoku Turske, konkretnije, na istočnoj obali rijeke Eufrat postoji selo Halfeti, poznato po tome što je to jedino područje, ne samo u svijetu, već i Turskoj općenito, u kojem uspijevaju ruže crne boje.

Eufratske crne ruže

Za ovu neobičnu prirodnu pojavu, zaslužan je, kažu stručnjaci, kemijski sastav tamošnjeg tla i podzemnih voda koje dolaze iz Eufrata. Ukoliko se ruže posade na bilo kojem drugom području Turske ili ostatka svijeta, imaju neku od uobičajenih boja, najčešće crvenu. No, već stotinama godina crne ruže su simbol turske pokrajine Şanlıurfa, a u novije vrijeme i sve veća turistička atrakcija.

I tako sve više ljubitelja cvijeća i znatiželjnika, dolazi u taj dio Turske, samo zato da bi vidjeli crne ruže. Tokom ovoga stoljeće broj im se smanjio, pa su crne ruže proglašene ugroženom vrstom. No, ne zbog turista, već činjenice što je krajem prošlog i početkom ovog tisućljeća, na tom području izgrađena velika brana Birecik zbog koje su stanovnici sela Halfetija iseljeni petnaestak kilometara dalje, a njihovo autentično selo je potopljeno. Naravno, tokom te seobe, samo rijetki su sa sobom ponijeli i grmove crnih ruža, pa ih je ostalo vrlo malo.

Spas za crne ruže u plastenicima

Zbog toga su turski stručnjaci angažirali nizozemske kolege, s ciljem da u zemlji tulipana, pokušaju napraviti kemijski identično tlo te u plastenicima uzgojiti crne ruže koje bi potom završavale u Turskoj i tako se zaustavilo njihovo izumiranje. I Nizozemci su, kako piše turski portal, Milliyet, u tome uspjeli. No ne u potpunosti, jer grmovi proizvedeni u Nizozemskoj traju samo tri i pet godina. A dodatni problem bila im je i činjenica što su autentične turske ruže istoga grma koje procvjetaju u proljeće ili ljeto, tamno crvene boje, a tek one koje cvatu krajem ljeta, odnosno početkom jeseni, su crne.

Turski prodavači cvijeća iz mjesta Halfeti, ističu da od prodaje crnih ruža dobro zarađuju, no lokalni stanovnici ipak radije kupuju one uobičajenih boja. Najveći razlog tomu je svakako cijena, jer komad crne ruže ponegdje košta i 100 funti odnosno oko 1000,00 kn, dok ruže uobičajenih boja, imaju i uobičajene cijene. Ukoliko netko poželi cijeli cvjetni aranžman od crnih ruža, mora biti spreman izdvojiti doista vrtoglav iznos. Unatoč tome što turisti u taj dio Turske u velikoj mjeri dolaze upravo zbog crnih ruža, lokalni stanovnici baš i nisu ljubitelji spomenutih cvjetova. Jer dok ih neki, zbog boje, smatraju simbolima tajanstvenosti, nade i strasti, drugi na njih gledaju kao na simbol loših vijesti i smrti.

Cvjeta i seoski turizam

Iako, nema sumnje, i jedni i drugi imaju koristi od turista. Neki analitičari pak smatraju da crne ruže svoje pravo podrijetlo, još odavnina, zapravo vuku iz Francuske. Bili u pravu ili ne, sigurno je da doista cvatu samo u mjestu Halfeti na jugoistoku Turske. I da su baš zato turistima zanimljive. Mnogi ih, osim u vrtovima i okućnicama, uzgajaju i u teglama. Čak i neke hrvatske turističke agencije imaju aranžmane u sklopu kojih se posjećuje i selo crnih ruža. Informacije radi, za desetak dana razgledavanja toga kraja, uključujući i avionski prijevoz iz Zagreba, treba izdvojiti oko jedanaest tisuća kuna. Ne znamo kako vi, no mi ćemo ih, do daljnjega, još gledati samo na slikama.

Foto: depositphotos.com, @kruwt


Tagovi

Crne ruže Turska Halfeti Eufrat Crna boja Sastav tla Podzemne vode Şanlıurfa Atrakcija Ugrožena vrsta Brana Birecik Nizozemska Tamno crvena Simboli Strast Loše vijesti Smrt Francuska


Autorica

Sandra Špoljar

Sandra Špoljar

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi