Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Impatiens
  • 02.04.2017. 15:00

Impatiens - plijeni ljepotom i lakoćom uzgoja

Da bi cvjetao od početka ljeta, sjetvu Impatiensa završiti do sredine ožujka. Impatiens se može uzgajati i iz reznica koje se uzimaju tijekom svibnja i lipnja.

Foto: Pixabay.com
  • 10.554
  • 89
  • 0

Impatiensi su velika grupa cvjetnica koe svojom ljepotom ukrašavaju naša dvorišta, vrtove i domove.

Pripadaju porodici Balsaminaceae, a najveći broj potječe iz tropskih i subtropskih područja Azije i Afrike. Osim što plijene svojom ljepotom, Impatiensi su laki za uzgajanje. Poznati su pod različitim narodnim nazivima: Lijepi dečko, Lijepa Liza, Nedirak, Vodenika, Pištika. Cvjetovi Impatiensa mogu biti jednostruki ili dvostruki, jednobojni ili šareni. Od boja cvijeta zastupljene su bijela, roza, crvena, ljubičasta.

Sve Impatiense možemo podijeliti u dvije grupe prema izgledu biljke. Prvu grupu čine biljke koje ne rastu mnogo u visinu i imaju stabljiku koja poliježe i dobro se razgranava. Drugu grupu čine biljke koje rastu uspravno i mogu narasti do visine od 50 cm.

Sjetva i njega Impatiensa

Sjeme Impatiensa je krupno i lako ga je saditi. Supstrat za sjetvu treba biti rastresit, dobrih vodozračnih karakteristika, pH reakcija treba biti slabo kisela ili neutralna (pH 6,2 do 6,5). Ukoliko sami pravimo supstrat za sjetvu, možemo uzeti mješavinu zemlje s krtičnjaka, pijeska i odstajalog stajnjaka ili komposta. Impatiens nije ljubitelj komposta i svježeg stajnjaka. Sjetva se obavlja na razmak od 2 do 4 cm.

Sjeme se položi na površinu supstrata, lagano pritisne i prekrije tankim slojem supstrata. Dubina sjetve je oko pola centimetra. Optimalna temperatura za klijanje, nicanje i rast kreće se između 20 i 24ºC. Na ovoj temperaturi Impatiens niče za tjedan dana. Na temperaturi od 18 do 20ºC klijanje se produžuje na nekoliko tjedana. Temperatura ne treba oscilirati u svojim vrijednostima.

Nakon nicanja potrebno je smanjiti zalijevanje, a temperaturu treba održavati iznad 18ºC. I pored toga što nosi naziv Vodenika i sam je po sebi vodenast, Impatiens ne treba pretjerano zalijevati, jer lako može doći do truljenja korijena, žućenja kotiledonih listića i propadanja mladih biljčica. Zalijevati rasad tek kada se površina supstrata prosuši. Ovo će osigurati bolji razvoj korijena.

Osjetljiv na nedostatak svjetlosti

Rasad Impatiensa je osjetljiv na nedostatak svjetlosti. Kod slabe osvjetljenosti biljčice se izdužuju i imaju duge internodije. Ventilacija treba biti dobra kako bi se smanjila vlaga zraka i smanjila pojava oboljenja. Već od drugog ili trećeg lista početi s prihranom. Ciklus proizvodnje rasada traje oko mjesec dana. Biljke se rasađuju u pojedinačne teglice kada imaju dva dobro razvijena lista. Prije rasađivanja na stalno mjesto rasad Impatijensa podvrgnuti kaljenju tijekom dva tjedna.

Možemo ga saditi u teglice ili žardinjere, na gredice ili cvjetne leje u dvorištima, kao ukras u vrtovima. Za stalno mjesto izabrati zemljište koje nije zabareno, s blagim vjetrom i koje je dobro osvjetljeno. Razmak između posađenih presadnica treba biti oko 25 do 30 cm. Presađene biljke se prihranjuju svakog drugog tjedna s zalijevanjem. Nakon 50 dana započet će cvatnja i trajat će sljedećih 8 do 10 tjedana. Za rast i cvjetanje Impatiensu odgovaraju umjerene temperature. Temperatura iznad 30ºC usporit će rast i umanjiti intenzitet cvatnje.

U našim uvjetima Impatiens je jednogodišnja biljka, ali ukoliko ga tijekom jeseni unesemo u zatvoren prostor s temperaturom iznad 16ºC može prezimiti. Iznosi se van kada zatopli, tijekom travnja.

Sjetvu završiti do sredine ožujka

Da bi cvjetao od početka ljeta, sjetvu Impatiensa završiti do sredine ožujka. Može se saditi u intervalima kako bi se osigurala cvatnja tijekom cijelog ljeta. Impatijens se može sijati i izravno u tlo čim to vremenske prilike dozvole.

Odlikuje se samozasijavanjem, odnosno širi se putem sjemena. Plod Impatiensa je tobolčić koji puca i izbacuje sjeme. Sjeme se lako može sakupljati u posudicu, jer zreli tobolčići na pritisak prstiju pucaju i oslobađaju sjeme. Sjeme može očuvati klijavost tijekom osam godina.

Od štetnika Impatiense napadaju biljne uši, grinje, bijela leptirasta uš. Puževi s kućicom se hrane laticama cvjetova, posebno ako se radi o sortama s dvostrukim cvijetom.

Impatiens se može uzgajati i iz reznica koje se uzimaju tijekom svibnja i lipnja. Odsječene grančice staviti u vodu, vlažan pijesak ili supstrat. Tijekom jeseni se mogu sakupiti reznice koje ćemo njegovati u zatvorenom prostoru i na proljeće imamo gotove male žbunove Impatiensa.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Impatiensi Sadnja Uzgoj Cvijeće Proljeće Zalijevanje Svjetlost Sjetva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.