Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Horvat Zlatko i MA flowers
  • 05.05.2020. 12:00
  • Koprivničko-križevačka, Veliki Otok

Imali su nasad tulipana, osigurano tržište, a onda je pandemija sve pokvarila

Bračni par Melnjak znao je da Hrvatska troši puno novaca na uvoz rezanog cvijeća, pa su cvjećarnama odlučili ponuditi domaće tulipane. Podigli su nasad, našli kupce i baš kad su tulipani bili spremni za tržište, došla je korona i većina prekrasnih cvjetova ostala je neprodana.

Foto: Sandra Špoljar
  • 2.470
  • 85
  • 0

Gotovo je tužno gledati kako Matija Melnjak iz Velikog Otoka mjestu u općini Legrad u Koprivničko-križevačkoj županiji u nasadu tulipana otkida cvjetove s ovih još rascvjetanih biljaka. No ne radi on to sam sebi štetu, već na taj način osigurava kvalitetu lukovica za sljedeću sadnju. Jer, na inicijativu supruge Ane, ovaj bračni par se prije tri godine počeo baviti proizvodnjom tulipana.

“Bavila sam se EU projektima i znala sam da naša zemlja proizvodi malo rezanog cvijeća. Pogotovo tulipana i božura. Najprije smo pokušali uzgajati božure, no kako njima trebaju tri godine da im cvjetovi budu dovoljno kvalitetni za prodaju, odlučili smo se za tulipane“, priča nam Ana dok prolazimo kroz nasad u kojemu se još sve šareni od ovih raznobojnih cvjetova koje Hrvatska uvozi iz Nizozemske.

Ove godine posadili 12.000 tulipana 

Prve godine supružnici Melnjak su posadili 2.600 komada, druge pet tisuća, a ove čak dvanaest tisuća tulipana. Prethodnih godina već su dogovorili suradnju s cvjećarnama na koprivničkom području te u Međimurju i Varaždinskoj županiji i plasman ne bi bio nikakav problem, da se nije dogodila epidemija.

Nadamo se da će ova loša godina za cvjećare biti iznimka, kaže Ana Melnjak

“Nitko na nešto ovakvo naravno nije računao i budući da su cvjećare zatvorene, nismo uspjeli sve prodati. Zato sad suprug, kao što ste vidjeli, otkida cvjetove sa stabljike da na njima ostane samo malo lišća, jer tako lukovice ostanu kvalitetne, pa ih možemo koristiti za sadnju i sljedeće sezone. Za dio tulipana koje uzgajamo za rezanje, vadi se cijela biljka s lukovicom“, pojašnjava nam Ana Melnjak.

Kada je vrijeme za sadnju lukovica tulipana

Lukovice se vade tokom srpnja, stavljaju na neko suho mjesto i ponovno sade u studenom. Ove su godine imali i dvije tisuće komada tulipana pod plastenikom, koji su bili spremni za prodaju već sredinom ožujka. Taman kad je počela korona kriza.

Nasad im lani posjetili Nizozemci 

“Dio smo srećom uspjeli prodati, uglavnom privatnim osobama, ali puno je cvjetova, kao što vidite i ostalo. No što se može, valjda će sljedeća sezona opet biti dobra“ kaže Ana.

Njihov su nasad tulipana prošle godine došli pogledati i Nizozemci, predstavnici tvrtke od kojih Melnjakovi nabavljaju lukovice.

“Najprije smo im rekli da mi imamo mali nasad i da možda nismo baš pravi odabir za obilazak jer znamo da su oni navikli na kilometarska polja tulipana kao što je kod njih. No njih nije zanimala količina cvijeća, već im je bilo zanimljivo baš to što smo se mi kao jedno obiteljsko gospodarstvo odlučili za sadnju i prodaju tulipana. I bili su zadovoljni kvalitetom našeg cvijeća“, priča nam Matija, koji je u ovom poslu zadužen za prodaju odnosno pronalaženje cvjećarni koje žele hrvatske tulipane.

Jer, oni svoje uberu ili kasno navečer ili rano ujutro i već za nekoliko sati su dostupni kupcima. Dok oni uvozni do nas putuju dugo u hladnjačama. A to se itekako osjeti, jer svježi tulipanu su čvrsti i duže traju.

Tulipani vrijedne obitelji 

“Kad je nedavno bio mraz, ujutro je na tulipanima doslovno bio led i mislio sam da su gotovi, ali supruga je rekla da će sve biti u redu jer su otporni na hladnoću. I stvarno, nakon što smo ih ubrali i led otopio, izgledali su kao da ništa nije bilo“, kaže Matija.

Jer upravo supruga Ana je ta koja na internetu čita i uči kako uzgojiti što kvalitetnije cvijeće. Kod nas je gotovo nemoguće naći nekoga tko bi sa stručne strane dao takve savjete, jer jednostavno, tulipanima se u ovom smislu kod nas gotovo nitko ne bavi. Melnjakovi su prilično sigurni da su jedini proizvođači toga cvijeća u sjeverozapadnom dijelu zemlje. Matija i Ana nemaju svoj OPG već tvrtku MA flowers, koja djeluje u sastavu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva njezinog oca Zlatka Horvata. On se trenutno oporavlja od operacije kuka, a inače bavi vinogradarstvom.

Nadaju se da će ova loša godina za cvjećare biti iznimka 

“Imam 1.880 trsova graševine, bijelog i sivog pinota, rajnskog rizlinga te muškata žutog, ali sad evo ne smijem ništa raditi, polako hodam sa štakama ili sjedim. No vjerujem da ću se ubrzo vratiti poslu u vinogradu“, kaže nam Zlatko Horvat.

Na kraju pitamo Matiju je li se ikada zamišljao u proizvodnji cvijeća? Odgovara da nije, no kako nije uspijevao dobiti posao u struci, složio se sa suprugom da treba pokušati nešto drugo. Inače je diplomirani sanitarni inženjer, no, kaže, našoj zemlji ni oni očito nisu potrebni. Iako bi za njih upravo u vrijeme ovakvih epidemija trebalo biti posla, Matija kaže kako niti sada, kao niti prije, praktički ne vidi niti natječaje za ljude njegove struke. Pa dane provodi u nasadu tulipana, otkida cvjetove sa stabljika i nada se, zajedno sa suprugom da će ova za proizvođače cvijeća loša godina, biti iznimka od pravila.

Cvijeće pripremaju za sljedeću sezonu

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, u prvih deset mjeseci 2019. godine uvezli smo ruža u vrijednosti većoj od 5 milijuna eura, što je porast od 31,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2018. kada smo na to potrošili 3,8 milijuna eura. Većina uvoznog rezanog cvijeća dolazi iz Nizozemske, a manje količine iz Slovenije i Njemačke.

Rastao nam je i ukupni uvoz rezanog cvijeća i to s 8,1 milijuna eura u 2018. na 10,6 milijuna u prošloj godini odnosno povećan je za 30 posto. Osim ruža najviše smo uvozili rezano cvijeće za bukete i ukrase u što se ubrajaju i tulipani.


Fotoprilog


Tagovi

Matija Melnjak Ana Melnjak Zlatko Horvat Veliki otok Tulipani Rezano cvijeće


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Priroda je umjetnica sama po sebi, ali ne treba zanemariti ni kreativnost ljudi koji u njoj vide podlogu za svoja umjetnička djela. Bilo da se radi o zanimljivim instalacijama ili običnoj uličnoj umjetnosti, prizori poput ovih na fotografij... Više [+]