Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zalijevanje živice
  • 12.04.2024. 07:30

I živica treba vodu - evo pet savjeta za zalijevanje

Posebno su osjetljive tek posađene sadnice, ali s obzirom na nedostatak padalina, žedne su i odrasle živice

Foto: Depositphotos/lemanieh
  • 885
  • 63
  • 0

Vrijeme je takvo da nam nema druge nego zalijevati biljke već u četvrtom mjesecu. Visoke temperature, česti vjetrovi dovode do isušivanja tla, što negativno utječe i na drvenaste biljke živice. 

Pored toga, rijetko gdje postoji zaliha zimske vlage koja je posebno važna za zimzelene vrste i igličaste grmove.

I odrasle živice su žedne

Samo starije, s dobro priraslim korijenjem mogu same regulirati opskrbu vodom. No, drvenaste biljke živice koje ste nedavno posadili u prvim godinama rasta trebaju navodnjavanje. Nije dovoljno samo jedno, obilno zalijevanje nakon sadnje. Posebno ako su sadnice posađene ljeti, iz kontejnera. 

Što posaditi umjesto tuje? Lejlandski čempres je otporan i brzo raste

U trenutnim vremenskim prilikama i odrasle živice mogu biti žedne. Nedovoljna opskrba vodom povećava osjetljivost biljaka na bolesti i štetnike, ali i sprječava njezin rast. 

5 savjeta za zalijevanje 

Evo pet savjeta kada i kako zalijevati drvenaste biljke živice. 

1. Kada natapati?

Ima li vlage u tlu možete ustanoviti tako da iskopate malu rupu. Ako je zemlja do oko deset centimetara dubine suha, potrebno je obilno natapanje. 

2. Ne gušite korijen

Budite oprezni jer je previše vlage podjednako štetno. Mnoge drvenaste biljke ne podnose stajaću vodu jer im guši korijenje. 

3. Izbjegnite temperaturni šok

Zalijevajte uz korijen, nikako preko lišća i iglica, posebno ne za vrijeme visokih temperatura jer to predstavlja temperaturni šok za biljke i može im naštetiti. Bolje je zalijevati ujutro, hladnom vodom, a ako to radite navečer, neka ona bude odstajala. 

4. Okopajte živicu

Kako biste im pribavili dodatnu vlagu koju mogu prikupiti kod svake rose, još bolje kiše, okopajte živicu. Budite oprezni kod biljaka plitkog korijenja kao što je rododendron kako ga ne biste povrijedili. 

5. Bolje rjeđe i obilno

Radije zalijevajte rjeđe i obilno nego često i štedljivo. Ako koristite crijevo za vodu, postavite ga uz korijenje te pustite vodu da teče pod niskim pritiskom. Korijen će lagano upijati vlagu koja će dospijeti u dublje slojeve, do najmanjih korijenčića. 


Tagovi

Zalijevanje živice Navodnjavanje živice Suha zemlja Mlada živica Okopavanje živice Živica ljeti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tips&tricks: Ako muku mučite s rovcima (mrmcima) u vrtovima, iskoristite stare plastične posudice od cvijeća, jogurta i sl., izrežite dno i pri sadnji korijen neka bude u posudici, zatrpajte zemljom i nadajte se najboljem :D Mi ovako sadimo... Više [+]