Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasni grm
  • 06.07.2017. 13:30

Hortenzija - zanosna kraljica svakog vrta

Hortenzijama sami možete mijenjati boju pomoću gnojiva, borovih iglica ili sredstvima za prihranu tla. S brojnim vrstama koje postoje, sigurno ćete pronaći onu koja vam odgovara.

Foto: Agroklub.ba
  • 4.559
  • 328
  • 0

Hortenzija je biljka koja svojim ogromnim cvjetovima svaki vrt uljepšava. Paleta boja cvjetova ove biljke daje joj poseban šarm. Grmovi hortenzije mogu narasti od 1 do 3 metra visine, a njezini cvjetovi mogu biti okrugli s plodnim cvjetovima u sredini okruženim neplodnim cvjetovima, te bujni cvjetovi nalik na pompone.

Ne samo da lako raste, već je i prilično otporna na većinu štetnika i bolesti, što dodatno olakšava brigu za hortenziju. S brojnim vrstama koje postoje, sigurno ćete pronaći onu koja vam odgovara.

Uzgoj hortenzije

Iako postoji mnogo vrsta hortenzija, većina ih se može uzgajati na punom suncu ili u djelomičnoj sjeni. Imajte na umu da mnoge hortenzije ne vole iznimno vruće uvjete, pa ih pokušajte smjestiti na mjestima gdje mogu uživati ​​u poslijepodnevnom hladu. Iako se mogu uzgajati u širokom rasponu tla, hortenzije obično preferiraju bogatu, vlažnu zemlju.

Ne samo da lako raste, već je i prilično otporna na većinu štetnika i bolesti.

Voda je važan čimbenik kada se brinete za hortenzije. One traže svakodnevno zalijevanje, ponekad i dva puta dnevno, ako se radi o ekstremnim vrućinama. Čim zalijete biljku na njoj se vidi razlika, cvjetovi će se ponovno podignuti rascvjetati. Hortenzije također imaju koristi od povremenog gnojenja jednom ili dvaput godišnje u proljeće ili ljeto. Orezivanje biljke se pak preporučuje u proljeće.

Hortenzije se također lako premještaju, ali to je potrebno učiniti tijekom u jesen ili zimi.

Boja cvijeća

Hortenzija cvate od lipnja pa sve do kraja listopada. Njezini cvjetovi mogu biti bijele, plave, crvene, ružičaste, svijetloljubičaste ili tamnoljubičaste boje. Boja cvijeta hortenzije ovisi o pH vrijednosti tla. Ako je tlo kiselo cvjetovi će biti plavi, a ako se radi o neutralnom tlu cvjetovi će pak biti blijedi. Ako je tlo alkalno, onda će cvjetovi biti ružičasti ili ljubičasti.

Hortenzijama dakle sami možete mijenjati boju pomoću gnojiva, borovih iglica ili sredstvima za prihranu tla.

Važno je naglasiti kako je većina hortenzija otrovna za jelo, te kako se pojedine vrste koriste za pravljenje opojnih sredstava.

Foto: Agroklub.ba


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić