Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja cvijeća
  • 29.10.2020. 19:00

HGK: Cvjećare je pokosio lockdown, upitna i prodaja za blagdan Svih svetih

Sve nade polažu u povećanu potražnju za blagdan Svih svetih. Međutim, trenutna epidemiološka situacija im ni tu ne ide na ruku, ističu iz HGK.

Foto: Depositphotos/serezniy
  • 1.768
  • 93
  • 0

Korona kriza je ozbiljno uzdrmala sektor cvjećarstva i preokrenula tržišne trendove prepolovivši izvoz, a uvoz smanjivši gotovo za četvrtinu, pokazuje analiza Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Iz HGK navode da je uvoz u prvih sedam mjeseci ove godine pao za 22 posto u odnosu na isto razdoblje lani, sa 7,6 milijuna eura na 5,9 milijuna eura, a izvoz je prepolovljen s 521 na 261 tisuću eura. Uvoz cvijeća prošle godine rastao za 25 posto u odnosu na 2018. godinu s 9,9 na 12,3 milijuna eura.

"U ovoj poslovnoj godini cvjećare je pokosio lockdown zbog kojeg im je propala većina robe pa stoga sve nade polažu u povećanu potražnju za blagdan Svih svetih. Međutim, trenutna epidemiološka situacija im ni tu ne ide na ruku", ističu iz HGK.

Proizvođači cvijeća pred zidom, propada cijela branša?

Iznose i podatke da Hrvatska najviše uvozi ruže (za 5,8 milijuna eura u 2019.), zatim rezano cvijeće za bukete (4,1 milijun eura) i krizanteme (995.000 eura).

Najviše se uvozi iz Nizozemske, dok ostatak uvoza dolazi pretežno iz Italije, Slovenije i Njemačke.

Od ukupno 817 tisuća eura vrijednog izvoza u 2019., većina odlazi na tržište Slovenije, a tako "mršave brojke", kako ističu iz Komore, dugujemo činjenici da cvijeće u Hrvatskoj uzgajamo na samo 300 hektara površine.

U uzgoju krizantema neizostavan dio je ciklus zamračivanja

Što se drugog najtraženijeg proizvoda za blagdan Svih svetih tiče – svijeća, njih je u 2019. godini uvezeno u vrijednosti od 7 milijuna eura (najviše iz Njemačke, Poljske i Mađarske), a u istom razdoblju je Hrvatska izvezla za dva milijuna eura (najviše u Sloveniju, Grčku i Mađarsku).

U prvoj polovici ove godine uvoz svijeća pao je na 2,1 milijuna eura, a izvoz na 371 tisuću eura, navode iz HGK.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Cvijeće Koronavirus Izvoz Uvoz Svi sveti Svijeće HGK

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]