Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sobno cvijeće
  • 18.09.2008.

Gerberi

sobno cvijeće

  • 12.964
  • 558
  • 0

Predivna sobna biljka koja je iznimno laka za uzgoj i daje predivne cvijetove nevjerojatne ljepote u raznim nijansama pastelnih boja. Najčešće boje su: žućkasta, narančasta, bijela, roza i mnogobrojne nijanse crvene boje.

Gerber je iz porodice Asteraceae, potječe iz Afrike, Sjeverne Amerike, Madagaskara i iz tropskih dijelova Azije. Postoji oko 100 različitih vrsta gerbera od kojih 30-tak vrsti u divljini. Prvi znanstveni zapisi o gerberima je napisao J.D. Hooker u Curtis's Botanical Magazine iz 1889. godine.
Raste grmoliko i to 20-40 centimetara u visinu i 30 do 45 centimetara u širinu. Ima predivne velike zelene listove, iz kojih u ljetu na ravnim stapkama izranjaju predivni cvjetovi.

Iznimno je lak za uzgoj i nije potrebna prevelika njega. Voli sunčana i topla mjesta, te iznimno dobro podnosi velike vrućine preko ljeta. Jedino treba pripaziti da se zemlja nikada potpuno ne isuši, potrebno ju je stalno održavati vlažnom. Zato preko ljeta potrebno je obilno zalijevanje, no pripaziti i da ne bude previše zemlja namočena i ne dođe do truljenja korijenja i odumiranja biljke.

Redovito je prihranjivati jednom u dva tjedna, pa čak i jednom tjedno sa gnojivom, pogotovo u vrijeme ljeta kada je doba cvatnje. Dok tijekom zime treba izostaviti gnojenje i smanjiti zalijevanje vodom. Treba dodavati samo onoliko vode koliko je potrebno da se zemlja skroz ne isuši. Temperatura zraka u prostoriji u kojoj se gerber nalazi zimi može da bude hladnija. Najbolje da bude negdje oko 10-tak°C.

Razmnožava se na dva načina: podjelom korijena ili sadnjom sjemena. Ukoliko se razmnožava dijeljenjem korijenove mase to treba napraviti u proljeće (oko travnja). Nakon što ih razdvojite posadite ih u nove posude, u kompostu zemlju sa malo pijeska i treseta. Dobro zalijete, te stavite na sunčano mjesto. Ukoliko se odlučite za drugi način i imate sjeme gerbera potrebno je da stavite u posudu za sijanje zemlju sa tresetom i pijeskom. Nakon toga prospite sjeme po njoj, te na kraju pokrite sjeme tankim slojem treseta, te ostavite na temperaturi oko 15 °C. Za jedno dva tjedna sjeme treba da proklija.

Gerber se najčešće koristi kao rezano cvijeće! Te je na petom mjestu najčešće korištenih rezanih cvijetova u svijetu (nakon ruža, karanfila, krizantema i tulipana).


Tagovi

Hortikultura Sobno cvijeće