Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 21.03.2019. 16:30

Fotinija - atraktivna ukrasna živica tijekom cijele godine

Ukrasni grm, fotinija, privlačit će poglede svojim izgledom, ali i Vašu će privatnost sakrivati od pogleda krasnim zeleno – crvenim listovima. Ljepota njezinih listova traje tijekom cijele godine.

Foto: Pixabay/jackMack34
  • 18.228
  • 274
  • 0

Fotinija (Photinia x fraseri), vazdazeleni je ukrasni grm koji se sadi kao živica. Raskošnog izgleda, privlačit će poglede tijekom cijele godine zbog svojih zelenih, a kasnije crvenih listova. Pripada porodici ruža (Rosaceae), a porijeklom je iz Azije.

Ovalni listovi fotinije nakon nekoliko tjedana do mjesec dana mijenjaju svoju zelenu boju u crvenu. Tijekom proljeća, fotiniju ukrašavaju mali bijeli cvjetovi, iz kojih kasnije nastaju crveni plodovi koji na granama ostaju do zime. Fotinija naraste između 1.5 do 3 m, ovisno o jačini rezidbe. U širinu naraste između 1.8 do 2.5 m.

U proljetnoj sadnji osigurati fotiniji više vode 

Fotiniji je potrebno osigurati ocjedito tlo, kako se u njemu ne bi nakupljalo previše vlage koja može uzrokovati truljenje korijena. Za rast joj pogoduje sunčani položaj, ali može uspijevati i u polusjeni. U vrlo vrućim područjima, preporučuje se uzgoj u polusjeni, te na sjevernoj ili istočnoj strani vrta. U umjerenim područjima, fotiniji odgovara sunčani položaj. Može podnijeti temperature do -15 °C.

Oblikovanje više vrsta živica i rezidba cvjetnih ukrasnih grmova

Najidealnije vrijeme za sadnju je u jesen, u studenom. Kod proljetne sadnje, potrebno je osigurati veću količinu vode, koja će tada biti potrebnija nego za vrijeme hladnijih mjeseci. Sadi se na razmak između 60 i 100 cm. Oko biljke postavlja se malč, kako bi se zadržala vlažnost tla.

Kod njezinog uzgoja, fotinija ne smije postati pregusta, što se regulira njezinim orezivanjem. Time se omogućuje novi crvenih rast listova i manja je opasnost od nastanka bolesti. Rezidba može biti dva puta godišnje, u proljeće i jesen.

Sklona napadu gljivičnih bolesti 

Fotinija je sklona napadu gljivičnih bolesti. Simptomi napada se prepoznaju po crvenim, ljubičastim te tamnosmeđim pjegama. U tom slučaju, potrebno je izbjegavati vlaženje listova jer će se time pojačati razvoj bolesti. Kod napada, zaražene listove treba ukloniti kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti.

Za vrijeme suše, fotiniju je potrebno zalijevati barem jednom tjedno. Zalijeva se uz bazu korijenja. Prihrana nije potrebna, osim ako je biljka posađena u siromašno tlo. Ako se dodaje gnojivo, ono treba biti sporo otpuštajućeg karaktera.

Sigurno vrijeme za sadnju proljetnica

Razmnožavanje fotinije je reznicama, koje se sade u supstrat. Uzimaju se reznice dugačke između 10 i 15 cm. Supstrat treba biti vlažan, kako bi se što prije razvilo mlado korijenje.


Tagovi

Fotinija Vazdazeleni grm Ukrasno bilje Ukrasna živica


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.