• Stilovi uređenja
  • 28.07.2018. 16:30

Etno, barok ili renesansa!

Pejzažna arhitektura je djelo čovjeka i tek djelomično prirode. Oblikovanje dvorišta nikada nije slučajno i nevažno. U dvorištima na našim prostorima dominira etno stil. Želite li eksperimentirati i je li to moguće kod nas? Je li poželjno unijeti u dvorišta elemente renesansnih ili baroknih vrtova?

Foto: Magdalena Nenković
  • 474
  • 22
  • 0

Umjetnost uređenja dvorišta i vrtova datira još iz predbiblijskih vremena. Gotovo sve stare civilizacije imale su svoj stil uređenja. Tada su imali mitsku ili religijsku simboliku, a s vremenom oblikovanje prostora dobilo je umjetničku, intelektualnu i estetsku normu. Dvorišta su kod nas nekada bila mala i skučena, ali danas viđamo sve prostranija. Kako osmisliti taj prostor i koju simboliku i smisao dati dvorištu? Možda bi povijest mogla dati odgovor.

Kroz povijest stilovi uređenja su se mijenjali. Vrtovi Mezopotamije nastali su, vjerovali ili ne, upotrebom sustava za navodnjavanje, a osnovna inspiracija bio je biblijski vrt Eden, koji je simbolizirao četiri rijeke, a  vodeni kanali u sebi sadržavali su sve plodove zemlje.

Stupovi od betona u kombinaciji s cvjetnim vrtom

Vrt proglašen svjetskim čudom

Babilonski viseći vrtovi bili su smješteni uz obalu Eufrata i proglašeni su jednim od sedam čuda antičkoga svijeta. Voda na terase se oko 760. godine prije Krista dopremala hidrauličkim napravama, a ovaj vrt izgrađen je za asirsku kraljicu Semiramidu. U Staroj Grčkoj vrtovi su površine zasađene voćkama oko kuće. A u Starom Rimu prvi put se pojavljuje  topiarij - oblikovanje stabala i grmlja orezivanjem u geometrijske oblike. Najviše je bilo šimšira, mirte, crnike, čempresa i lovora. Tada se prvi put  u oblikovanju upotrebljavaju vodena ogledala, kanali, trijemovi, pergole.

Renesansa, početak nadmoći nad prirodom

U doba renesanse vrtovi su bili većih dimenzija, složeniji, s geometrijski odijeljenim parterima. Labirinti, paviljoni, fontane, umjetne špilje i rezano zelenilo služili su za uživanje plemstva. Odisali su širim stazama, stepenicama i terasama i imali su vodu u svim oblicima: elegantne kaskade, vodoskoci, bazeni.  Tada se prvi put zanemaruju prirodni oblici i na taj način se iskazivala nadmoć nad prirodom.

Barokni vrt

Znak moći i bogatstva

Početkom 17. stoljeća počinje barok i novi stil uređenja. Barokni vrtovi predstavljaju moć i bogatstvo. Za razliku od renesansnih koji odišu ravnotežom i smirenošću, barokni unose nemir, stvaraju iluziju u kojem dominira žudnja za društvenim prestižom. Kao i renesansni, sadrže vodu, terase, kaskade, stepeništa ali u znatno bogatijoj verziji.  Najljepšim baroknim vrtom smatra se onaj u Versaillesu.

Može li etno uređenje biti stil?

Na našim prostorima uglavnom su se kopirala rješenja iz drugih krajeva ovisno o trendovima. Danas je sve dozvoljeno, te nema razloga da svatko u svom dvorištu ne napravi svoju simboliku. Uređenje se prilagođava obliku, raspoloživoj površini, proračunu. Dvorišta su uglavnom svedena, jednostavnih linija i staza, bez mnogo odstupanja u oblicima, a etno detalji su jedni od najzastupljenijih. Psiholozi bi to protumačili kao čvrstu vezu i nostalgiju za tradicijom. Ali i etno-stil uređenja može podjednako biti zanimljiv, kao i barokni ili renesansi.


Tagovi

Uređenje vrta Stilovi Cvijeće Zelenilo Renesansa Barok Etno


Autorica

Magdalena Nenković

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Našla u jednoj grupi. Slažete se? Hahha