Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni labirint
  • 16.08.2018. 10:30

Enigmatska zelena oaza za avanturiste!

Labirint u vrtu je zahtjevan element za formiranje, ali jednom napravljen traje desetljećima. Pogodan je za prostrana dvorišta, a osim avanture za vlasnike, jamči svakodnevni posjet i osmjehe djece iz cijelog kraja.

Foto: Magdalena Nenković
  • 459
  • 20
  • 0

Za one koji posjeduju prostranije vrtove, i ujedno su istraživačkog duha, zeleni labirint može biti pravo rješenje. Prije sadnje biljaka potrebno je napraviti podrobnu skicu. Vlasnici mogu to učiniti sami uz pomoć postojećih skica, kojih ima na internetu ili u enigmatikama, ili je pak mogu osmisliti sami. U skici se moraju precizno predvidjeti ulazi i izlazi, kako i kuda se pružaju prolazi sa zelenim pregradama, a gdje su betonirane  staze.

Prvo skica -  i to precizna!

Zeleni labirint može zauzimati središnje mjesto vrtu, ali može se formirati i na dovoljno velikoj površini pored dvorišta. Na vlasniku je izbor hoće li biti kružnog ili pravokutnog oblika. Kod većih labirinta poželjno je da se na sredini postavi osmatračnica s koje se može vidjeti cijeli prostor. Drugo rješenje je da se na svakoj od četiri strane naprave "mostovi" ili uzdignuća s kojih će se oni koji su se upustili u avanturu moći nakratko orijentirati.

Odlučite na vrijeme koje ćete bilje posaditi

Zeleni labirinti mogu se formirati s niskim, srednjim ili visokim raslinjem. Kod izbora biljaka prednost je na zimzelenim vrstama velike gustine. Zbog elegancije, geometrije i potpunog efekta, labirint se pravi samo s jednom vrstom i nije poželjno kombiniranje više vrsta biljaka. Treba voditi računa da vrsta biljke koja se bira nema oštro granje ili trnje, kako se avanturisti ne bi povrijedili.

Imajte strpljenja dok biljke ne narastu

Ako formiramo labirint s biljkama nižeg rasta, do jednog metra, pogodne biljke za to su šimšir, lonicera nitida, lovor višnja patuljastog rasta, evonimus japonikus.  Za srednju visinu, od jednog do dva metra, mogu se koristiti tisa, lovor višnja višeg rasta, fotimija. Za labirint s visokim biljakama, preko dva metra, poslužit će tuje ili čempres. Treba imati u vidu da pojedine vrste sporo rastu, kao primjerice tuje. Naoružajte se strpljenjem, jer neke vrste željenu visinu dostižu tek za nekoliko godina.

Prilikom sadnje treba obratiti pažnju da se ostavi dovoljno prostora između redova za prolazak. Standard je da to bude najmanje jedan metar. Staze mogu biti betonske, ali i od šljunka ili trave. U središnji dio labirinta može se postaviti skulptura, fontana ili drvo, bilo što što bi moglo da bude i predmet potrage u labirintu ili orijentir za izlaz.

Lavirint
Zabava i za djecu i za odrasle

Rezidba i zalijevanje jedina njega

Oko zelenog labirinta i ima i nema dosta posla. Tko je u mogućnosti, a želi veliki labirint, može osigurati sistem zalijevanja kap po kap. Biljkama je, ovisno od vrste, potrebna redovna rezidba, kako bi labirint zadržao formu. Biljke se režu samo s bočnih strana, ali samo dok ne dostignu željenu visinu. Onda se orezivanjem formira  i gornja linija zelenih zidova.


Tagovi

Zeleni labirint Skica Zabava


Autorica

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]