AgroKlub.com

\

Ukrasno i ljekovito bilje

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Ukrasno i ljekovito bilje » Eliksir zdravlja u listu aronije

Eliksir zdravlja u listu aronije

Ljekovito bilje

Eliksir zdravlja u listu aronije

Datum: 28.10.2017. 18:00

Kategorija:

Ukrasno i ljekovito bilje

Čaj od lista aronije sadrži mnogo korisnih i ljekovitih tvari. Ovaj čaj se koristi za prevenciju i liječenje mnogih bolesti.

Danas se sve više okrećemo prirodi u nastojanju da očuvamo ili poboljšamo svoje zdravlje. Neke biljke se od davnina koriste u narodnoj medicini ovog područja, dok su se druge biljke pojavile posljednjih desetljeća. Jedna od tih novih vrsta je aronija. Nju su upotrebljavali Indijanci u svakodnevnoj prehrani. Tijekom vremena aronija se počela sve više uzgajati zbog bobica koje se mogu upotrebljavati u svježem, suhom i prerađenom obliku. Od bobica aronije pripremaju se džemovi, marmelade, pekmezi, likeri, sokovi, vino, čaj i mnogi drugi proizvodi.

Čaj od lista aronije

Ovaj čaj sadrži vitamine A, C, vitamine B kompleksa - B2, B5, B9, zatim vitamine E i P, mnogo antioksidanata, mikro i makro elemente, organske kiseline i druge korisne tvari.

Priprema čaja od aronije je veoma laka. Čaj od lista aronije se priprema tako što se 5 do 8 listova, ovisno o veličini listova, prelije sa 1l vrele vode i ostavi pola sata.

Za manju količinu dovoljno je dva lista ili jednu žlicu čaja preliti sa 2dl vrele vode i ostaviti pola sata da se prohladi.

Čaj je najbolje piti tijekom jutra na prazan želudac ili uveče 1 do 2h poslije večere. Čaj se može zasladiti medom i dodati sok od limuna.

Ljekovitost lista aronije

U novije vrijeme otkrivena je ljekovitost lista aronije. List aronije se u medicinske svrhe koristi svjež ili osušen. Osim u medicinske svrhe list aronije se može koristiti i u gastronomiji.

Listovi aronije su pravo skladište niza tvari koje imaju pozitivan učinak na zdravlje ljudi. Možemo ih sakupljati svježe tijekom vegetacije, a najkvalitetniji su kada promijene boju u crveno prije opadanja. Upotrebljavaju se cijeli ili usitnjeni listovi. Ubrani listovi se suše i čuvaju u papirnatoj ambalaži.

List aronije sadrži čitav niz korisnih tvari na kojima počiva ljekovitost čaja. Čaj se koristi u prevenciji i liječenju mnogih bolesti, uklanjanje umora, a može se koristiti oralno (može se piti) ili za vanjsku upotrebu.

Čaj se koristi kod problema s probavnim sustavom, smanjuje kiselinu u želucu, ublažava simptome dijareje, smiruje probavni sustav kod različitih poremećaja.

Priprema čaja od aronije je veoma laka. Čaj od lista aronije se priprema tako što se 5 do 8 listova, ovisno o veličini listova, prelije sa 1l vrele vode i ostavi pola sata.

Poboljšava rad i čuva gušteraču, jetru, bubrege, štitnu žlijezdu, ublažava simptome migrene. Djeluje na čišćenje krvi od raznih toksičnih tvari, poboljšava cirkulaciju, smanjuje krvni tlak.

Čaj poboljšava imunitet cjelokupnog organizma i djeluje preventivno na pojavu malignih bolesti. Pijenjem čaja čistimo organizam od teških metala i čistimo krvne žile od masnih tvari. Može se koristiti i za ispiranje rana

U tretmanima mršavljenja čaj se koristi jer podstiče smanjenje i gubitak masnih naslaga.

Primjenjuje se kod tretiranja raznih kožnih bolesti kao što su: ekcemi, lišajevi, psorijaza. Kod vanjske primjene čaj se koristi ohlađen i ne smije se zaslađivati.

Koristi se i kod tretmana ljepote, jer usporava starenje, smanjuje bore, štiti kožu od uv zračenja.

Čaj se može koristiti i kod liječenja bolesti štitne žlijezde.

Foto: Pixabay.com/Hietaparta

Broj pregleda članka: 2834; Uspješnost članka: 368.7

Tagovi: Ljekovito bilje

Ključne riječi članka: eliksir, zdravlja, u, listu, aronije, aronije, lista, koristiti, bolesti, priprema, tvari, poboljšava, smanjuje, listovi, vrele, tijekom, vitamine, ljekovitost, lista aronije, list aronije, vrele vode, pola sata, ljekovitost lista aronije


Ranka Vojnović

Svi tekstovi autora

Autorica Ranka Vojnović

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.