Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lavanda
  • 18.07.2017. 13:30

Đurđevac u ljubičastom, sade 1.200 sadnica lavande

Za početak, ulaz u Đurđevac krasit će 1.200 sadnica lavande, uzgojenih u gradskom rasadniku.

Foto: Grad Đurđevac
  • 2.639
  • 132
  • 0

Dolazite li u Đurđevac s njegove zapadne strane, za razliku od dosadašnjih, relativno neuređenih površina, od sada će vam dobrodošlicu u ovaj podravski grad, izgledom i mirisom poželjeti 1.200 posađenih sadnica lavande. Iako će je mnogi još dugo smatrati isključivo mediteranskom biljkom, već godinama se može naći na mnogim mjestima kontinentalnog dijela zemlje. Gradski čelnici lavandom su najprije ukrasili središte grada, pa kad su se uvjerili da dobro uspijeva, odlučili su se i na ovaj potez.

"Sadnji je prethodilo uređenje javne površine koja se prostire između državne ceste D2 i željezničke pruge odnosno površina između nadvožnjaka i zapadnog ulaza u grad. Budući da taj prostor nije u vlasništvu Grada, dogovoreno je s HŽ infrastrukturom i Hrvatskim cestama da ga se uredi, jer zapušten doista nije nikome bio privlačan. Kod odluke o sadnji izbor je pao na lavandu, jer je višegodišnja biljka koja na našem prostoru pokazuje dobre rezultate. Želimo s time upoznati i i lokalne poljoprivrednike i zainteresirati neke od njih za proizvodnju eteričnog ulja i raznih drugih proizvoda od lavande, što se pokazuje boljim i isplativijim od uzgoja tradicionalnih poljoprivrednih kultura. Želimo ovime biti primjer i drugim gradovima kroz koje također prolaze važni prometni pravci, da sadnjom cvijeća ukrase zapuštene površine i uljepšaju okoliš", ističe gradonačelnik Đurđevca, Hrvoje Janči.

Sadnice su uzgojene u đurđevačkom rasadniku u suradnji s Klasterom lavendula hybrida Podravina - Klahypoa, a biljke bi trebale trajati oko osam godina. Uz ovih 1.200 posađenih, u rasadniku se priprema još 2.000 novih sadnica s kojima će se nastaviti uređenje zapuštenih prostora na rubovima grada.

Lavanda je nadaleko poznata po svojim brojnim ljekovitim svojstvima. Jedno od najpoznatijih je da njezin miris djeluje smirujuće na ljude, stoga vjerujemo da će Đurđevčani to itekako koristiti. Uživajući pritom u pogledu na ljubičasto.

Foto: Grad Đurđevac


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Sinonim: lavandula, lavandl, lefendel | Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Tagovi

Đurđevac Lavanda Hrvoje Janči Rasadnik Miris


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?