Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrtno cvijeće
  • 09.08.2013.

Dnevni ljiljan ukras vrta

Ova biljka svoj cvijet otvara ujutro, a iste večeri umire

  • 4.159
  • 76
  • 0

Na cvjetnoj stapci dnevnih ljiljana (Hemerocallis sp.) svakog jutra otvara se novi cvijet. Na istoj cvjetnoj stapci ocvali dijelovi ostaju još nekoliko dana kao podsjetnik na prošlost, a kraj njih svoj dan čeka još nekoliko novih pupoljaka. Ta igra rađanja i smrti posebnost je ove trajnice u kojoj obično uživamo tijekom lipnja i srpnja. Ove godine, zato što vegetacija kasni, pojedine sorte i hibridi još cvjetaju. No, za koji dan cvjetne stapke ostat će gole i ostaviti samo busenje raskošnih dugih listova. Zadatak je vrtlara suhe stapke odrezati što prije kako bi pomogao lišću da što dulje zadrži svježinu i boju.

Vegetacijski ciklus

Dnevni ljiljan ili graničica jedna je od mojih omiljenih vrtnih trajnica. Prvih nekoliko biljaka dobila sam od susjeda prije nekoliko godina, a sada već rastu posvuda. Na mnogim mjestima okružuju ogradu povrtnjaka jer rastu tako gusto da ih s pravom mogu nazvati tampon zonom koja odlično štiti od vjetra i čuva vlagu, toliko bitnu u ljetnim mjesecima. Šire se sami nizom podzemnog korijenja koje u blizini matične biljke stvara nove lisne rozete. Zahvaljujući tome nije ih teško razmnožiti, bez obzira na godišnje doba. Ipak, najbolje je odabrati kraj vegetacije, odnosno sredinu jeseni kada listovi žute i kada se biljke već spremaju za mirovanje.

Razmnožavanje

Mlade biljke koje su narasle tijekom proljeća i ljeta sredinom jeseni dovoljno su snažne i velike da ih bez problema može izvaditi iz tla i presaditi na novo mjesto u vrtu. Moja je preporuka da to bude veći broj mladih sadnica jer dnevni ljiljani izgledaju lijepo samo ako se sade u velikim skupinama. Isto postupamo i s već formiranim, "starim" biljkama koje želimo pomladiti.

Iako pojam pomlađivanje zvuči malo pretenciozno kada je riječ o biljkama, boljeg izraza zapravo i nema. Sve trajnice, pa tako i dnevni ljiljani ne izgledaju lijepo vječno nego samo prvih 7-8 godina nakon sadnje. Poslije ih treba izvaditi iz tla, podijeliti i ponovno posaditi na pognojenu gredicu na razmak od 30 do 40 centimetara vjerujte, već sljedećeg proljeća biljke će cvjetati bujnije i ljepše.

Nove sorte i hibridi

U našim vrtovima najčešći su dnevni ljiljani krupnih, narančastih cvjetova, a cvjetne stapke mogu im doseći visinu od 1,20 metara pa čak i više. To je najčešći, no ne i jedini oblik ove biljke.

Zahvaljujući tome što se lako križaju, oplemenjivači su posljednjih godina uspjeli uzgojiti mnoge nove hibride tako da ih danas poznajemo pedesetak. Boje cvjetova variraju od žutih, narančastih, crvenih, ružičastih pa sve do ljubičastih. Osim boja, hibridi se međusobno razlikuju i visinom. Neki su od njih visoki samo tridesetak centimetara, tako da se mogu koristiti kao pokrivači tla. U svakom slučaju, izbor je vrijedan pažnje.

Autor: Kornelija Benyovsky Šoštarić


Izvori

Dom & vrt


Tagovi

Vrtno cvijeće Trajnica Ljiljan Razmnožavanje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer