Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Satureja hortensis
  • 29.04.2020. 18:00

Čubar: Zamjena za papar i biljka koja dobro podnosi sušu

Vrtni čubar je začinska biljka iz porodice usnača, a često ju ljudi zamijene s njenim srodnim vrstama. Sije se u travnju, koristi se u kulinarstvu i medicini, a odlično djeluje i u borbi s lisnim ušima.

Foto: Depositphotos/lantapix
  • 3.303
  • 68
  • 0

Vrtni čubar (Satureja hortensis) je jednogodišnja začinska i ljekovita biljka iz porodice usnača. Raste na području jugoistočne Europe i zapadne Azije, a na području Sredozemlja ga nalazimo kao samoniklu biljku na kršnim i sunčanim planinskim obroncima. Također raste i uz puteve i pruge, ali na kamenitim mjestima.  

Odlikuje se ravnom i vrlo razgranatom stabljikom grmolikog oblika. Ima uske i duguljaste listove, a ispod njih se razvijaju sitni cvjetovi. Biljka naraste u visinu od 30 do 40 cm.

Srodne vrste

Često se miješa s primorskim čubrom (Satureja montana) ili s pravim vrijeskom (Calluna vulgaris) jer se za sve ove biljke koriste nazivi vrtni ili primorski vrisak. Smatra se da su sve tri vrste sličnog sastava i djelovanja.

Uzgojite povrće i začinsko bilje na balkonu

Prilikom kupovine sjemena i sadnog materijala, biljaka u lončanicama kao i svježeg ili sušenog začina pojedinih vrsta, svakako provjerite botanički, odnosno latinski naziv kako biste znali o kojoj se točno vrsti radi.

Sije se u travnju u dobro drenirano tlo

U vrtu se uzgaja kao začinska biljka koja je već pomalo i zaboravljena u našim krajevima. Sjeme se sije u proljeće, najčešće u travnju direktno u tlo koje mora biti dobro drenirano. Najbolje mu odgovara zemljište neutralne ili slabije kisele pH rekacije. Može se sijati na više mjesta u vrtu ili na gredice. Posijte ga uz mahune ili grah te luk. Poboljšava rast i okus povrća.

Sporo klija pa vas ne mora brinuti da sjetva nije uspjela. Odgovaraju mu mjesta s puno sunca i topline, a kad jednom naraste, otporan je i vrlo dobro podnosi sušu, ali i hladnoću. Treba izbjegavati saditi ga u zasjenu i područja koja su izložena vjetru. Za vrijeme vrlo sušnih perioda ipak zahtijeva obilnije zalijevanje.

Najbolje pretkulture mahunarke

Najbolje pretkulture su mu mahunarke poput boba i graška, zatim okopavine i strne žitarice. On je veoma pogodna pretkultura za uzgoj ostalog povrća i drugog bilja jer tlo ostavlja u rastersitom stanju i čisto od korova, a i koristan je u vrtu jer spriječava pojavu lisnih uši.

Začinsko bilje i povrće - dobri susjedi u vrtu

Koristi se kao zamjena za papar

Najčešće se koriste vršni dijelovi, ali se može koristiti i cijela biljka. Bere se prije ili za vrijeme cvatnje, a za sušenje je najjednostavniji način odrezati stabljiku tik iznad tla, povezati u snop i sušiti obješenu na suhom, tamnom i prozračnom mjestu. Kada se osuši, sitno se isjecka i može se koristiti kao začin.

Čubar se dodaje u različita jela, a svojim ljutkastim okusom podsjeća na papar. Manje iritantno djeluje na sluznicu želuca i crijeva pa je zdraviji od papra. Mirisom podsjeća na origano, timijan i majčinu dušicu. Njegovo bitno svojstvo je da djeluje protiv nadutosti pa se dodaje u jela od graha, boba, graška i mahuna.

Koristi se i kao čaj koji dobro djeluje na probavni sustav. Blagotvoran je u liječenju proljeva, kod želučanih i crijevnih grčeva, a dobar je i za dijabetičare.


Tagovi

Začinsko bilje Čubar Satureja hortensis Sjetva začina Sjetva


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.