• Satureja hortensis
  • 29.04.2020. 18:00

Čubar: Zamjena za papar i biljka koja dobro podnosi sušu

Vrtni čubar je začinska biljka iz porodice usnača, a često ju ljudi zamijene s njenim srodnim vrstama. Sije se u travnju, koristi se u kulinarstvu i medicini, a odlično djeluje i u borbi s lisnim ušima.

Foto: Depositphotos/lantapix
  • 695
  • 52
  • 0

Vrtni čubar (Satureja hortensis) je jednogodišnja začinska i ljekovita biljka iz porodice usnača. Raste na području jugoistočne Europe i zapadne Azije, a na području Sredozemlja ga nalazimo kao samoniklu biljku na kršnim i sunčanim planinskim obroncima. Također raste i uz puteve i pruge, ali na kamenitim mjestima.  

Odlikuje se ravnom i vrlo razgranatom stabljikom grmolikog oblika. Ima uske i duguljaste listove, a ispod njih se razvijaju sitni cvjetovi. Biljka naraste u visinu od 30 do 40 cm.

Srodne vrste

Često se miješa s primorskim čubrom (Satureja montana) ili s pravim vrijeskom (Calluna vulgaris) jer se za sve ove biljke koriste nazivi vrtni ili primorski vrisak. Smatra se da su sve tri vrste sličnog sastava i djelovanja.

Uzgojite povrće i začinsko bilje na balkonu

Prilikom kupovine sjemena i sadnog materijala, biljaka u lončanicama kao i svježeg ili sušenog začina pojedinih vrsta, svakako provjerite botanički, odnosno latinski naziv kako biste znali o kojoj se točno vrsti radi.

Sije se u travnju u dobro drenirano tlo

U vrtu se uzgaja kao začinska biljka koja je već pomalo i zaboravljena u našim krajevima. Sjeme se sije u proljeće, najčešće u travnju direktno u tlo koje mora biti dobro drenirano. Najbolje mu odgovara zemljište neutralne ili slabije kisele pH rekacije. Može se sijati na više mjesta u vrtu ili na gredice. Posijte ga uz mahune ili grah te luk. Poboljšava rast i okus povrća.

Sporo klija pa vas ne mora brinuti da sjetva nije uspjela. Odgovaraju mu mjesta s puno sunca i topline, a kad jednom naraste, otporan je i vrlo dobro podnosi sušu, ali i hladnoću. Treba izbjegavati saditi ga u zasjenu i područja koja su izložena vjetru. Za vrijeme vrlo sušnih perioda ipak zahtijeva obilnije zalijevanje.

Najbolje pretkulture mahunarke

Najbolje pretkulture su mu mahunarke poput boba i graška, zatim okopavine i strne žitarice. On je veoma pogodna pretkultura za uzgoj ostalog povrća i drugog bilja jer tlo ostavlja u rastersitom stanju i čisto od korova, a i koristan je u vrtu jer spriječava pojavu lisnih uši.

Začinsko bilje i povrće - dobri susjedi u vrtu

Koristi se kao zamjena za papar

Najčešće se koriste vršni dijelovi, ali se može koristiti i cijela biljka. Bere se prije ili za vrijeme cvatnje, a za sušenje je najjednostavniji način odrezati stabljiku tik iznad tla, povezati u snop i sušiti obješenu na suhom, tamnom i prozračnom mjestu. Kada se osuši, sitno se isjecka i može se koristiti kao začin.

Čubar se dodaje u različita jela, a svojim ljutkastim okusom podsjeća na papar. Manje iritantno djeluje na sluznicu želuca i crijeva pa je zdraviji od papra. Mirisom podsjeća na origano, timijan i majčinu dušicu. Njegovo bitno svojstvo je da djeluje protiv nadutosti pa se dodaje u jela od graha, boba, graška i mahuna.

Koristi se i kao čaj koji dobro djeluje na probavni sustav. Blagotvoran je u liječenju proljeva, kod želučanih i crijevnih grčeva, a dobar je i za dijabetičare.


Tagovi

Začinsko bilje Čubar Satureja hortensis Sjetva začina Sjetva


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Komu raste čudnije povrće, da vas vidim? :'D #paradajz #rajčica #pomidor