Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 04.10.2023. 10:30

Cikorija više poznata kao korov, a znate li koliko je ljekovita?

Njen korijen je bogat inulinom, posebno u jesen. Može se koristiti i kao zamjena za kavu. Evo kod kojih tegoba pomaže

Foto: Depositphotos/LifeCollectionPhotography
  • 26.907
  • 1.430
  • 0

Vodopija, cikorija ili konjogriz često se tretira kao korov, a malo tko poznaje njezina ljekovita svojstva. Postoje tri vrste, a kod nas je prisutna ljekovita ili običnaCichorium intybus. Rasprostranjena je i raste na različitim površinama u polju, uz puteve, na zapuštenim mjestima i zemljištima pa čak i u pukotinama betona i asfalta.

Cvjeta od srpnja do rujna, korijen se ubire u jesen, a list i cvijet ljeti. Korijen vodopije sadrži od 20 do 40 posto inulina. Sastav inulina ove ljekovite biljke ovisi o godišnjem dobu, zatim koliko je bilo sunčanih i kišnih dana, kakve su temperature, kakav je sastav tla i drugih faktora.

Suši se u rerni

Inulin je posebno zanimljiv jer djeluje na sniženje šećera u krvi zbog čega se ova biljka najviše i koristi. Korijen ga najviše sadrži u jesen pa se tad vadi iz tla kad gornji dio biljke polako vene. Očisti se i nareže na komade i suši u pećnici na 30 do 40 stupnjeva uz poluotvorena vrata.

Također, možemo cikoriju brati u punom cvatu, njen nadzemni dio, koji se suši i priprema kao svaki čaj. Upotreba čaja na ovaj način može pomoći reguliranju probave, čišćenju jetre, čišćenju žuči, jača imunitet i djeluje opuštajuće. Zbog gorkih tvari koje sadrži snažno drenira jetru pa se može koristiti kao sastav drugim detoksima.

Na površinama Agro Puškarić odvija se 100 posto hrvatske proizvodnje cikorije

Čaj se može praviti i od samih cvjetova ove biljke koji je odličan napitak kod dječje opstipacije s blagom temperaturom. Mladi listovi obiluju željezom i vitaminom C i pripremaju se kao svježa salata ili špinat.

Danas se najviše koristi za snižavanje šećera u krvi, ali ne zaostaje i njegova ranija upotreba za izbacivanje vode iz tijela kod upalnih stanja mjehura i mokraćnih kanala. Znanstvena istraživanju su dokazala da osim što djeluje na izbacivanje tekućina izuzetno djeluje antibakterijski. Snažno podiže imunitet i daje energiju, poboljšava apetit.

Zamjena za kavu

Korijen ove biljke može se upotrijebiti kao zamjena za kavu na taj način što se prethodno narezan i osušen dodatno poprži u pećnici dok malo ne potamni. Nakon hlađenja melje se mlinom i koristi umjesto kave. Ovaj način pripreme se koristio tijekom rata tko je poznavao ovu osobinu cikorije.

Cikorija - lagana za uzgoj, a primjenjiva od kozmetike do hranidbe stoke

Ova naširoko rasprostranjena biljka na našem području je vrlo zapostavljena u upotrebi iz razloga nepoznavanja njenih ljekovitih osobina. 


Povezana biljna vrsta

Cikorija

Cikorija

Sinonim: - | Engleski naziv: Industrial chicory | Latinski naziv: Cichorium intybus L. (Partim)

Cikoriju su uzgajali stari Grci, Rimljani i Egipćani i koristili njezino lišće za salatu i kao ljekovitu biljku. Dvogodišnja je biljka koja u prvoj godini oblikuje zadebljali... Više [+]

Tagovi

Vodopija Cikorija Konjogriz Cichorium intybus Korijen cikorije Ljekovito bilje Inulin Zamjena za kavu


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.