Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj cikorije
  • 02.11.2020. 15:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Kaniška Iva

Završeno vađenje cikorije s površina Agro Puškarić, vrijeme i korovi smanjili urod

Na dijelovima koje smo uspjeli na vrijeme očistiti od korova urod je bio 30t/ha, kaže nam Marijo Puškarić, jedini hrvatski proizvođač ove zahtjevne kulture.

Foto: Franck d.d.
  • 953
  • 236
  • 0

I ove, sada već 15. godine zaredom, s krajem listopada završeno je vađenje cikorije s površina poljoprivrednog obrta Agro Puškarić. 

"Na 30 hektara, na koliko je uzgajam, imali smo urod od 640 tona što je osrednji rezultat", otkriva nam vlasnik Marijo Puškarić. Na taj rezultat utjecale su nepovoljne vremenske prilike, ali i malo kašnjenje prilikom okopavanja. 

"Da smo stigli ranije bilo bi 900 tona jer na dijelovima koje smo uspjeli na vrijeme očistiti od korova, urod bio 30 t/ha", objašnjava jedini hrvatski proizvođač ove kulture. 

100 % hrvatske proizvodnje na polju Marija Puškarića 

Uzgojem cikorije inače se bavi od 2005., a od 2010. godine 100% hrvatske proizvodnje odvija se na njegovom imanju u Kaniškoj Ivi pokraj Garešnice. 

"Problem je najveći što nema dovoljno herbicida na tržištu koji mogu suzbiti korove pa je potrebno okopavanje. K tome je sitno sjeme, a proizvodnja zahtjevna pa su mnogi odustali", navodi. 

Prestati je i sam, priznaje, razmišljao jer je proizvodnja na granici rentabilnosti, ali to bi značilo i da Hrvatska ostaje bez posljednjeg proizvođača, a to ne želi. 

"U narednim godinama će biti bolje", optimističan je ovaj dugogodišnji kooperant Francka, domaće tvrtke koja cikoriju za svoje klasične napitke od ove kulture, uzgaja i u potpunosti prerađuje u našoj zemlji. 

Cikorija s Puškarićeva polja, naime, prerađena je i ove godine u Bjelovaru. Odnosno, kako navode iz ove domaće tvornice, preradom je dobiveno oko 220 tona suhe cikorije.

Prerada u pogonu u Bjelovaru 

"Nakon primarne prerade odnosno nakon vađenja i dopreme u pogon, slijedi rezanje i sušenje te skladištenje u pogonu u Bjelovaru, koji je otvoren još 1900. godine, s primarnom namjenom njezine prerade i skladištenja te i danas služi ovoj inicijalnoj namjeni", pojašnjavaju iz Francka.

Puškarić proizvodi svu cikoriju za potrebe Franck-a

Točnije, sušene kockice se prže, melju i pakiraju u klasične kavovine ili se miješaju sa žitaricama i ječmenim sladom dajući beskofeinski napitak bogat inulinom u kojem mogu uživati i djeca i odrasli.

Domaći prerađivač, lansirao je i liniju instant napitaka od žitarica i cikorije Bianka, koja je prošle godine obogaćena i s Bianka Classic BIO. "Svi sastojci organskog su porijekla te nose BIO oznaku EU-a, što znači da su proizvedeni u skladu s uvjetima i strogim propisima za eko uzgoj Europske unije", pohvalio se Franck. 


Povezana biljna vrsta

Cikorija

Cikorija

Sinonim: - | Engleski naziv: Industrial chicory | Latinski naziv: Cichorium intybus L. (Partim)

Cikoriju su uzgajali stari Grci, Rimljani i Egipćani i koristili njezino lišće za salatu i kao ljekovitu biljku. Dvogodišnja je biljka koja u prvoj godini oblikuje zadebljali... Više [+]

Tagovi

Cikorija Uzgoj cikorije Marijo Puškarić Agro Puškarić Kooperacija Franck


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).