Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimzeleno drveće
  • 21.01.2018. 18:00

Četinjače za vaše dvorište

Za osjećaj planinskog zraka u dvorištu, ma na kojoj lokaciji se ono nalazilo, najbolje je birati četinjače. Hoće li to biti dvije ili tri vrste, zavisi od vlasnika, a mi vam predlažemo sedam četinjača.

Foto: Artur Malinowski/Flickr
  • 6.896
  • 198
  • 0

Koje četinjače zasaditi u dvorištu? Među najljepšim četinjačama na našim prostorima koje svakodnevno viđate u parkovima i zelenim površinama je i sedam koje vam preporučujemo za dvorišta. Dekorativni su, oko njih nema posla i odlično se uklapaju u ostale biljke i stabla, čineći lijep zeleni val.

I ljeti i zimi su "živahni", odnosno ostaju zeleni i pod snijegom, a to je važno za dvorište kako bi odisalo životom tokom cijele godine. Ove biljke pri tom imaju prijatne mirise i baktericidne materije. Ovaj osjećaj je isti kada odete na planinu i osjetite miris borove šume.

Crni bor

Crni bor je šumska četinjača. Uspijeva na kiselim i rastresitim terenima, a može rasti i na preko 1.600 metara nadmorske visine. Ne voli sjenu i razmnožava se isključivo sjemenom u šumskim rasadnicima. Može narasti i do 40 metara visine i ima kubastu krošnju, koja podsjeća na poluzatvoreni kišobran. Mlade grane su gole i sjajne, pokrivene sitnim ljuskama. Pogodan je za strme terene. U pejzažnoj arhitekturi je značajna vrsta, kako zbog svoje otpornosti, tako i zbog izuzetno tamne boje četina, koje stvaraju efektne kontraste sa vrstama svijetlijih boja.

Bijeli bor

Bijeli bor je takođe šumska četinjača. Razlikuje se po svijetlijoj kori od crnog bora i drugačijim šišarkama kao i po četinama, odnosno iglicama. Raste do 40 metara visine i može doseći starost i do 200 godina. Krošnja mu je svijetla, razrijeđena. Razmnožava se sjemenjem od biranih jedinki u šumskim rasadnicima. Podnosi sjenu i loš kvalitet zemljišta. Bijeli bor je važan za pošumljavanje i koristi se na ogoljenim pjeskovitim površinama i kamenjarima. Osim kao veoma kvalitetno drvo u industriji, koristi se kao dekorativno stablo u hortikulturi.

Bijeli bor (Gilles San Martin/Flickr)

Cedar

Cedar je rod iz familije borova. Visoko je zimzeleno drveće sa širokim i nepravilnim krošnjama. Četine odnosno iglice traju od dvije do šest godina i mogu biti različitih boja, od žuto zelene do pepeljasto plave. Kod nas je poznat kao ukrasna parkovska biljka, ali se sadi i u prostranim dvorištima. Podnosi gradska zagađenja i nije toliko zahtjevan po pitanju staništa. Fiziološku starost cedrovi dostižu tek sa 30-40 godina. Neke od sorata se razmnožavaju sjemenjem, a neke isključivo kalemljenjem na podlogu crnog bora i to kosim rezom tokom juna mjeseca.

Jela

Jela je četinjača visokih planina i kisele zemlje. Voli duboka rastresita i humusom bogata zemljišta. Četine su joj glatke, kao i kora. Ne podnosi zasjenjivanje, pa se sadi na većoj razdaljini. Razmnožava se sjemenjem, ali može i reznicama od vršnih grana. Imaju piramidalnu krošnju i brzo rastu. Otporna je na mraz, sušu, ima dobro razvijen korijenov sistem, pa joj ni jaki vjetrovi nisu problem. Mogu se saditi "solo" ili u grupama i u kombinaciji sa drugim četinjačama.

Smreka

Smreka je veoma robusna i snažna četinjača. Naraste i preko 30 metara. Najbolja je za pošumljavanje krša, ali podnosi sve tipove tla. Karakteristična je po tome što do pete godine sporo raste, a nakon toga naglo dostiže svoju maksimalnu visinu, tako da na humusnim zemljištima stablo može dostići i do 60 centimetara u prečniku za 30 godina. Za to vrijeme u visinu naraste od 20 do 60 metara, iako su viđeni i primjerci koji su dosegli i čitavih 95 metara. Korijenov sistem je plitak, tanjurast, bez središnjeg korijena, što je čini nepouzdanom u područjima sa jakim vjetrovima.

Smreka (F. D. Richards/Flickr)

Ariš

Ariš je jedina četinjača naše flore kome u jesen pred zimu opadaju četine i grane tokom zime budu gole. Služi za pošumljavanje najvećih visina na planinama. Raste do 40 metara, a obujam stabla može biti i do 1,5 metara. Prepoznat ćete je po crveno-smeđoj ispucaloj kori i intenzivnom mirisu na smolu. Brzo raste i može živjeti čak 600 godina.

Tuja - ukrasna četinjača

Postoji preko 300 vrsta ukrasnih četinjača u hortikulturi, počevši od čempresa, pačempresa, loptastih tuja i raznoraznih klonova, pa do ukrasnih kleka, bez ili sa bodljama. Tuja je opšte poznata i često zastupljena u parkovima i privatnim dvorištima. Pripada rodu četinjača familije čempresa. Rodu tuja pripada pet vrsta usko do široko konusnih oblika. Sade se u vlažnom, ali dobro dreniranom zemljištu na osunčanim položajima. Za tuje je vrlo važno orezivanje, jer slabo tjeraju izdanke. Najpogodnija je za formiranje žive ograde i za to se najčešće i upotrebljavaju.

Foto: Artur Malinowski/Flickr


Autorica

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]