Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 24.03.2009.

Brodske cvjećare više od recesije brine konkurencija iz uvoza

Uvoz presadnica iz Srbije

Foto: Ivica Galović
  • 1.617
  • 78
  • 0

Unatoč recesiji, brodskoposavski proizvođači cvijeća ne boje se toliko ekonomske krize koliko uvoza presadnica iz Srbije.

- Cijene sirovina, sjemena i supstrata slične su kod nas kao i u Srbiji, ali uzgoj presadnica ovisi prije svega o ljudskom radu jer je to najveći trošak. Svaku pojedinu presadnicu potrebno je pikirati i presađivati, što mogu raditi samo ljudi jer za to ne postoje strojevi. Zbog niske cijene rada, konkurenciji iz Srbije teško pariramo - kaže cvjećar Mirko Turpić iz Starog Slatnika.

Kako bi uspješno uzgojio dvadesetak tisuća proljetnica, uz svoju obitelj tijekom uzgojne kampanje mora angažirati najmanje desetak pomoćnih radnika da bi sve uzgojne operacije bile provedene na vrijeme. Pri uzgoju cvijeća kašnjenje u presađivanju jedna je od najvećih i najčešćih tehnoloških grešaka jer kasno presađene proljetnice cvatu nakon što već prođe vrh prodajne sezone, a cijene padnu na nisku razinu.

Tu situaciju, ističu brodskoposavski proizvođači, koriste cvjećari iz Srbije, koji dobar dio svoje proizvodnje prodaju na relativno bliskom slavonskom tržištu. - Svake je godine isto: tijekom ožujka i travnja, kada su cijene presadnica dobre, na tržištu se pojave uvoznici koji cvijeće iz Srbije dovoze šleperima. Prodaju presadnice po dvadesetak posto nižim cijenama i brzo zasite tržište.

Kada padne potražnja, njih više nema, a nama ostaju tisuće neprodanih sadnica koje možemo samo baciti jer kupaca i potražnje više nema - kaže uzgajivač Josip Buconić, koji je prošlog proljeća bacio oko pet tisuća proljetnica koje, zbog konkurencije iz uvoza, nije mogao prodati.

Autor: BK Foto: Ivica Galović


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]