Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 25.11.2008.

Božićna zvijezda iz Popovače

  • 2.417
  • 118
  • 0

Više od tisuću lončanica božićne zvijezde idući će tjedan preplaviti police trgovačkih centara. Dane Račić iz Popovače nakon pet mjeseci brige, rada i uloženog truda ponosno nam je pokazao ljepotu koja će još kratko vrijeme ispunjavati njegov staklenik. - Cvijećem se bavim već osam godina, a od ove godine odlučio sam se na uzgoj božićne zvijezde.

Vrlo zahtjevna biljka

Dugo sam razmišljao o tome, ali nisam mogao ispuniti zahtjevne uvjete koje biljka treba. Nisam htio podizati megalomanske kredite pa se sve odvijalo mnogo sporije. Ponosan sam na svoje božićne zvijezde, a i budući kupci, predstavnici trgovačkih centara bili su oduševljeni kad su vidjeli prekrasne biljke - rekao je Dane, jedini proizvođač božićne zvijezde u Sisačko-moslavačkoj županiji. U obiteljskom poslu pomažu mu supruga i sin, a uzgoj cvijeća zahtijeva stalnu prisutnost i njegu.

- Temperatura ne smije pasti ispod 18 Celzijevih stupnjeva, a ova tropska biljka ne trpi ni veliku vlagu. Svakodnevno u stakleniku provodimo i desetak sati, ali trud se isplatio - kaže Dane, koji je nakon što je otišao u invalidsku mirovinu počeo živjeti drugi radni vijek. Ističe kako je dugo radio kao trgovac, a i supruga Mirjana je po struci trgovkinja. Nakon što je dobila otkaz u 45. godini, shvatili su da moraju pronaći način da osiguraju egzistenciju. Kako bi počeli uzgoj cvijeća, prošli su edukaciju i brojne savjete stručnjaka, a kažu da trebaju još mnogo toga naučiti.

Razlika u kvaliteti

- Nakon usavršavanja upustili smo se u velika ulaganja i prihvatili rizik. Norveška vlada i općina Popovača pomogli su nam pri osnivanju poljoprivredne zadruge koja danas okuplja desetak proizvođača na području Popovače. Omogućen nam je i plasman na tržištu. Ovaj posao može osigurati egzistenciju obitelji, ali nažalost, nemamo mogućnosti za dodatno zapošljavanje - tvrdi Dane Račić. Prije plasmana Dane će morati prvo u pregovorima s trgovačkim centrima postići isplativu cijenu. Iako je jedini proizvođač u županiji, strahuje od uvoznih božićnih zvijezda koje zaostaju za njegovom kvalitetom, ali nameću nižu cijenu.


Izvori

Jutarnji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonac u maslinama