Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljno ulje
  • 29.11.2010.

Biljna ulja, marelica

Ljekovitost ploda i ulja sjemenki marelice (lat. Prunus armeniaca)

  • 3.485
  • 157
  • 0

Četiri, a ponekad i do osam metara visok grm, odnosno stablo marelice (lat. Prunus armeniaca), svoje podrijeklo najvjerojatnije vuče iz srednje Azije i sjeveroistočne Kine. Moguće je da prirodno područje vrste obuhvaća i Korejski poluotok i Japan. Marelica, iako to njeno botaničko ime sugerira, ne potječe iz Armenije. U Armeniju je marelica stigla nakon 3000 godina, šireći se duž Puta svile. Odatle su je Rimljani, oko 70. godine prije nove ere, proširili po cijeloj Europi.

Marelica, također poznata pod imenom kajsija, pripada rodu Prunus porodice Rosaceae. Uzgojene sorte marelica raširene su širom planeta (među većim proizvođačima su Turska, Iran i Italija). Najbolje uspijeva u područjima s blagom, mediteranskom klimom, gdje se intenzivno komercijalno uzgaja. Plod je koštunica, promjera oko 3 cm, žute do narančaste boje, a unutar tvrde koštice nalazi se jedna sjemenka.

Ljekovitost i dobrobit samog ploda marelice možda najbolje opisuje poznata priča s francuskim piscem Bernardom Fontenelleom: kad je imao blizu sto godina, prijatelj ga je pitao da mu oda tajnu neiscrpne intelektualne svježine i mladosti. Odgovorio je da nema tajni, već samo nekoliko jednostavnih recepata za upotrebu marelica koje je dobio od svoje bake. Iz sjemenki dobiva se ulje s oko 68% oleinske, te oko 30% linolne kiseline, sličnog kemijskog sastava kao i bademovo ulje.

Ulje koštica marelice je uz visok sadržaj esencijalnih masnih kiselina, bogato još i vitaminom A, vitaminima B grupe, te nezanemarivom količinom minerala.

U kozmetičkoj je primjeni ulje marelice odavno zauzelo svoje mjesto. Ulje, isključivo nerafinirano i hladno prešano, zbog slabe viskoznosti relativno brzo prodire u kožu bez da ostavlja masan trag na površini (koža postaje baršunastom na dodir!). U masažama se postiže odličan omjer upijanja ulja s kombinacijom marelice i makadamije u jednakim omjerima, ili pak u mješavini s bademovim uljem. Miris biljnog ulja marelice je blag, nenametljiv, a boja svijetlo-žučkasta.

Odlična tekstura ulja marelice primjenjiva je za sva stanja kože, no posebno se preporuča za tretiranje prerano ostarjele, dehidrirane, osjetljive i iritirane kože. Treba istaknuti i preventivnu njegu kože sklone upalama i alergijskim reakcijama (ekcemima). Ovo ulje čini kožu nježnom, vidljivo je omekšava, revitalizira i vlaži. Optimalno štiti kožu od vanjskih utjecaja, a ujedno čuva njenu unutarnju vlagu, jača je i hrani. Osim u hranjivim kremama i uljnim mješavinama, ulje marelice sve je češći sastojak u pakunzima za kosu zbog blagotvornog djelovanja na kosu sklonu pretjeranom mašćenju.

Autor: Saša Radulović, aromaterapeut


Povezane biljne vrste

Marelica

Marelica

Sinonim: Kajsija | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Marelica (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) pot­ječe iz sjeveroistočne Kine, odakle se proširila dalje u svijet. Sta­bla marelice dospijevaju u rod nakon 3 - 4 godine... Više [+]

Marelica

Marelica

Sinonim: Kajsija | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Marelica (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) pot­ječe iz sjeveroistočne Kine, odakle se proširila dalje u svijet. Sta­bla marelice dospijevaju u rod nakon 3 - 4 godine... Više [+]

Tagovi

Marelica Kajsija Ljekovitost

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Novoj Gradiški na Danu polja pivarskog ječma tvrtke Axereal. Uskoro više... 😉🌾