Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kochia scoparia
  • 12.03.2022. 07:30

Biljka metlica: dekorativna, krmna biljka koja kontrolira eroziju tla

Odlikuje se brzim rastom, a njene guste grane i listovi formiraju zbijenu formu. Nekada su od nje naši stari pravili metle

Foto: Depositphotos/YK1500
  • 3.761
  • 150
  • 0

Biljka metlica, ljetni čempres ili vrtna metla Kochia scoparia ili Bassia scoparia je stekla popularnost kao vrtlarska kultura izrazite dekorativnosti. Pripada porodici Santalaceae. Uspijeva u toplim područjima Europe i Azije.

Uzgaja se kao dekorativna i krmna biljka i za proizvodnju metli. Često se koristi za kontrolu erozije i rekultivaciju zemljišta. Sadrži više proteina i oksalata od većine trava i krmnog bilja i zbog toga se koristi za stočnu hranu. No, svakako treba biti oprezan jer može biti toksična za većinu životinja. Zbog toga se koristi u manjoj količini i miješa s drugim krmnim biljkama.

Karakteristike metlice

Odlikuje se brzim rastom, a njene guste grane i listovi formiraju zbijenu formu. Raste na svim tipovima zemljišta, osim na jako kiselim. Grm dostiže visinu od jednog metra. Cvjeta u lipnju, a cvjetovi su neupadljivi s lijepim mirisom. Jedna biljka može dati tisuće sjemenki koje se odlikuju dobrom klijavošću. Formira splet korijenja koje se širi.

Najčešće se uzgajaju dva varijeteta. Dlakava ili čupava metlica Bassia scoparia var. trichophylla je tražena u dizajnu vrta. S dolaskom jeseni biljke mijenjaju boju. Zelene postaju bordo, ružičasto, narančaste, vatrene ili ljubičasto obojene.

Vremenom mijenja boju (Foto: Bigstockphoto/vichie81)

Drugi varijetet je childs metlica Bassia scoparia var. childsii koja ostaje zelena tijekom cijele godine i formira gusti grm. Dostiže visinu do 50cm.

Sjetva i uzgajanje

Za sadnju je potrebno odabrati sunčana mjesta, ali podnosi i slabiju sjenu. Dobro podnosi udare vjetra. Odgovara joj plodna zemlja. Birajte dobro dreniranu zemlju, jer ne voli stagniranje vode. Ne podnosi ni sušu i potrebno ju je zalijevati. Zbog nedostatka vode listovi venu. Potrebno je redovno prihranjivati ovu biljku.

Sjeme se može pronaći u bolje opskrbljenim vrtnim centrima i poljoprivrednim apotekama. Lako se razmnožava sjemenom bilo da ih sijete na otvorenom ili u saksije. Sjetva se obavlja tijekom proljeća i jeseni. Kod sjetve na otvorenom obratiti pažnju na pojavu mraza. Proljetna se obavlja tijekom ožujka za uzgoj presadnica, a kad prođe opasnost od mraza, početkom svibnja, na otvorenom. Optimalna temperatura klijanja i nicanja je 16ºC na kojoj niče već za 10 dana. Početni rast je spor, a presađivanje se obavlja kada dostignu visinu između 10 i 15cm. U dvorištima i baštama može da se samozasijava i tako se širi, a mlade biljke je potrebno zaštititi od mraza.

Štetnici i bolesti metlice

Biljke su dosta otporne. Često ih napadaju grinje, posebno kada je suša. U uvjetima prevelike vlage može se pojaviti pepelnica na listovima. Lako se prepoznaje, jer listovi i biljka izgledaju kao da su posuti brašnom.

Mlade sadnice stradaju od bolesti crne noge za koju je karakteristično da se javlja u uvjetima prevelike vlage. Potrebno je obratiti pažnju na zalijevanje i ne pretjerivati.


Tagovi

Metlica Ljetni čempres Sjetvena metlica Vatreni grm Kochia scoparia Stočna hrana


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer