Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ciklame
  • 07.12.2018. 07:30

Bernard Savi stručnjak je u uzgoju ciklame: Najbolje uspijeva na 12 Celzijevih stupnjeva

Ciklama je jedna od najtraženijih zimskih sobnih biljaka. Nakon blagdana, u kojima je na prvom mjestu potražnje božićna zvijezda, sve češće se traži u rasadnicima i trgovinama cvijeća.

Foto: Youtube/screenshot
  • 4.587
  • 141
  • 0

Ciklama je jedna od najtraženijih zimskih sobnih biljaka. Nakon blagdana, u kojima je na prvom mjestu potražnje božićna zvijezda, sve češće se traži u rasadnicima i trgovinama cvijeća. Bernard Savi iz Nove Gradiške 15-ak godina bavi se uzgojem ovog cvijeća.   

Prema njegovim riječima, briga oko ove ljepotice počinje u travnju kada dolaze presadnice, a da bi cvijet bio što raskošniji, u uzgoju su najbitnija prva dva tjedna nakon kupnje presadnica.

Za ciklamu su najbolje prostorije gdje se ne grije

"Tada se privikava na drugačije uvjete, a poslije tog razdoblja nije toliko zahtjevna, barem kada je riječ o temperaturi. Ciklami najviše odgovara 15 ili 16 stupnjeva. Uvijek apeliramo na kupce da ju ne stavljaju u jako zagrijane prostorije. Puno bolje funkcionira na 12 Celzijusovih stupnjeva nego na 25", rekao je Savi.

Stoga su za ciklamu najbolje prostorije bez grijanja, pogotovo za vrijeme ovakve natprosječno tople jeseni. 

Božićna zvijezda pravi je ukras za blagdane - kako ju očuvati i za sljedeću godinu

"Ovaj cvijet, isto tako, ne voli toplinu s donje nego s gornje strane. Ako ju se grije odozdola onda naglo procvjeta, što nije dobro", ističe Savi.   

Obavezno ju prihraniti svaki tjedan

Za vrijeme cvatnje, ciklami je potrebna redovita prihrana i zaštita.    

"Prihrana je obavezna svaki tjedan. U početku imamo sredstva za korijen, kasnije za zelenu masu, a na koncu za cvijet. Današnje cvjećarske tvrtke imaju sredstva za prihranu za svaku vrstu cvijeća. Jako su bitna i zaštitna sredstva, jer to je zimski cvijet, zna se dogoditi slučaj botritisa, a potrebno je cvijeće i pregledavati svaki dan zbog insekata", upozorava Savi. 

Navodnjavanje ciklame nije jednostavno, može se prakticirati kap po kap, ali bolje je zalijevati svaki cvijet zasebno.   

Prema Savijevim riječima, u Hrvatskoj je sve manje proizvođača ciklama. 

Sve je manje proizvođača ciklame u Hrvatskoj

"Ona dugo stoji u objektima, poprilično je velika stoga i zauzima puno mjesta, a u ovo doba godine preklapaju se proizvodnje, uskoro će se početi saditi proljetno cvijeće. Znači njezin uzgoj dugo traje, a potrebno je dosta rada oko nje. To je možda razlog što je sve manje proizvođača ciklame", smatra Savi. 

Cijena jedne ciklame je 20-ak kuna, a sadnice su nešto manje od pet kuna. Potreban je ulog i u zemlju, lončanice te naravno trud oko uzgoja. 

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju zabranjeno je vlastito nekontrolirano razmnožavanje cvijeća u rasadniku, cvjećarskim rječnikom pelcanje.   

"Skoro 90 posto biljaka se ne smije kidati, za neke možemo platiti licence, a surfiniju primjerice ne smijemo ni dirati. Svake godine dođe inspekcija, jednom u rano proljeće, a jednom u listopadu zbog krizantema i broje cvijeće", priča Savi. 

Može cvjetati sve do ožujka

Ali uz sve probleme, naš sugovornik i njegova obitelj namjeravaju se i dalje baviti cvjećarstvom. 

"Za sada je dobro i ne mogu se požaliti. Puno radimo, nema određenog radnog vremena, biljka je živa i treba ju se konstantno zalijevati i prihranjivati. Nema nedjelje i svakodnevan je posao, ali već smo navikli na to i cijela obitelj je u tome", zaključuje Bernard. 

Ako se za ciklamu dobro brinete, ona može cvjetati sve do ožujka. U tom periodu trebate otkidati uvenule cvjetove, jednom tjedno prihranjivati i oprezno zalijevati. U proljetnom periodu ciklama će prestati cvjetati i rasti, tada ju treba manje zalijevati.

Više savjeta pogledajte u videoprilogu:


Povezana biljna vrsta

Ciklama

Ciklama

Sinonim: - | Engleski naziv: Cyclamen | Latinski naziv: -

 - Više [+]

Tagovi

Ciklama Cvijeće Uzgoj Zimsko cvijeće Temperatura Prihrana


Partner