Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sretni bambus
  • 14.11.2017. 15:00

Bambus - za vazu i vrt

Sretni bambus uljepšat će vaš prostor u domu, a poslužit će vam i za uređenje dvorišta ili vrta.

Foto: Heidi De Vries / Flickr
  • 2.526
  • 44
  • 0

Sretni bambus (Dracena sanderiana) je popularna sobna biljka, koja je atraktivna izgledom, ali pažnju privlači i svojom simbolikom. Naime, poštovatelji Feng Shuija smatraju da potiče pozitivnu atmosferu u domu.

Biljka koja nije zahtjevna

Bambus uspijeva na mjestima koja su svijetla, ali ga treba zaštititi od direktnog sunca. Optimalna temperatura za uzgoj je od 15 do 32 stupnja. Treba ga držati u odstajaloj vodi, dubine 1,5 cm do 5 cm, koju je važno promijeniti jednom dnevno. Listovi često mogu požutjeti zbog klora u vodi, pa ih je potrebno odstraniti, kako bi mogli izrasti novi.

Moguće ga je posaditi i u zemlju, posebno ilovaču, ali u ovom slučaju treba obratiti pažnju da se ne pretjera s navodnjavanjem, koje može izazvati bolest truljenja korijena. Prije sadnje, korijen potopite u vodu, a zatim ga posadite na dubinu od dva do tri centimetra. Nije potrebno prihranjivanje, a ako ipak želite, to možete učiniti jednom mjesečno, gnojivom općeg tipa. Fungicidi i pesticidi pomoći će vam protiv bolesti bambusa - lisnih uši i gljivica.

Mladi bambus sporo napreduje, ali poslije se brže razvija.

Feng Shui

Bambus se tumači kao pozitivna biljka, koja, osim ugodne kućne atmosfere, može utjecati i na napredak na poslu, kao i na zdravlje i situaciju u ljubavi. Smatra se da u sebi sadrži svih pet elemenata - drvo, zemlju, vodu, vatru i metal, koje vraća u harmoniju. Za ljubav su vam potrebne dvije biljke, za sreću tri, za zdravlje pet, za blagostanje sedam, za prosperitet osam i za sreću na svim poljima devet biljaka.

Foto: Heidi De Vries / Flickr


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]