Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Marija Bagić
  • 06.04.2017. 09:00

50 vrsta raznog cvijeća, 50 proljetnih izazova!

Uzgajaju preko 50 vrsta raznog cvijeća, podijeljeno u dvije sezone, proljetnu i jesensku.

  • 6.608
  • 457
  • 0

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Marija Bagić iz Kutine postoji još od 2002. godine. To je za njih bio samo početak kada su imali samo nekoliko vrsta cvijeća. Važno je istaknuti da su unazad nekoliko godina postali najveći proizvođači cvijeća u Sisačko-moslovačkoj županiji.

Porijeklom su iz Bosanske Posavine gdje postoji tradicija rada u poljoprivredi, posebno u proizvodnji presadnica povrća, a oni su to još proširili i na proizvodnju cvijeća.

Najzahtjevnije za održavanje jesenske krizanteme

Uzgajaju preko 50 vrsta raznog cvijeća, podijeljeno u dvije sezone, proljetnu i jesensku. Najzahtjevnije su kako kaže Marija Bagić jesenske krizanteme zbog otrgavanja pupova, a najlakše se uzgoje sijane ljetnice.

Godišnje posade oko 200.000 teglica cvijeća na 3.000 m2 plastenika.

Na pitanje koji joj je cvijet posebno prirastao srcu Marija kaže kako najviše voli nove gvineje jer su posebno veselih boja. Selekciju biljaka koje sade vrše na osnovi dugogodišnjeg iskustva, što u uzgoju, ali i u prodaji.

Proizvodnja i ulaganje unaprijed

"Vrtlarstvo je dosta težak i posao, a za kvalitetan uzgoj biljaka potrebno je provoditi dnevno 8-10 sati u plasteniku. Prednosti su mu što je to privatan posao i kako kaže narod - sam si svoj gazda,a nedostaci su sveukupan rizik proizvodnje i prodaje", istaknula je Marija.

Naime, oni unaprijed proizvode i ulažu u biljke, a tek za par mjeseci prodaju, a kupce kako kažu uvijek treba tražiti nove. Cvijeće se zalijeva svakodnevno, a svaka biljka pojedinačno zahtijeva svoje uvjete.

Idealno cvijeće za vrtove su kako pojašnjava Marija sve ljetnice, ali posebno one koje podnose puno sunca, primjerice begonije ili vinke.

Pozitivni komentari i pohvale kao dokaz uspjeha

Tokom rada dobivaju samo pozitivne komentare i pohvale, kako na kvalitetu proizvodnje, tako i na pristup svakom pojedinačnom kupcu.

"Meni su sve proljetnice lijepe i sve ih volim i zato i radim ovaj posao", naglasila je Marija, vlasnica OPG-a.

Fotografije: Jelena Hendić


Fotoprilog


Tagovi

OPG Marija Bagic Marija Bagic Kutine Cvijece Jesenske krizanteme Sijane ljetnice Gvineje Begonije Vinke Sisacko-moslovackoj zupaniji

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo