AgroKlub.com

\

Ukrasno i ljekovito bilje

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Ukrasno i ljekovito bilje » 50 vrsta raznog cvijeća, 50 proljetnih izazova!

50 vrsta raznog cvijeća, 50 proljetnih  izazova!

OPG Marija Bagić

50 vrsta raznog cvijeća, 50 proljetnih izazova!

Datum: 06.04.2017. 09:00 |

Kategorija:

Ukrasno i ljekovito bilje

Uzgajaju preko 50 vrsta raznog cvijeća, podijeljeno u dvije sezone, proljetnu i jesensku.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Marija Bagić iz Kutine postoji još od 2002. godine. To je za njih bio samo početak kada su imali samo nekoliko vrsta cvijeća. Važno je istaknuti da su unazad nekoliko godina postali najveći proizvođači cvijeća u Sisačko-moslovačkoj županiji.

Porijeklom su iz Bosanske Posavine gdje postoji tradicija rada u poljoprivredi, posebno u proizvodnji presadnica povrća, a oni su to još proširili i na proizvodnju cvijeća.

Najzahtjevnije za održavanje jesenske krizanteme

Uzgajaju preko 50 vrsta raznog cvijeća, podijeljeno u dvije sezone, proljetnu i jesensku. Najzahtjevnije su kako kaže Marija Bagić jesenske krizanteme zbog otrgavanja pupova, a najlakše se uzgoje sijane ljetnice.

Godišnje posade oko 200.000 teglica cvijeća na 3.000 m2 plastenika.

Na pitanje koji joj je cvijet posebno prirastao srcu Marija kaže kako najviše voli nove gvineje jer su posebno veselih boja. Selekciju biljaka koje sade vrše na osnovi dugogodišnjeg iskustva, što u uzgoju, ali i u prodaji.

Proizvodnja i ulaganje unaprijed

"Vrtlarstvo je dosta težak i posao, a za kvalitetan uzgoj biljaka potrebno je provoditi dnevno 8-10 sati u plasteniku. Prednosti su mu što je to privatan posao i kako kaže narod - sam si svoj gazda,a nedostaci su sveukupan rizik proizvodnje i prodaje", istaknula je Marija.

Naime, oni unaprijed proizvode i ulažu u biljke, a tek za par mjeseci prodaju, a kupce kako kažu uvijek treba tražiti nove. Cvijeće se zalijeva svakodnevno, a svaka biljka pojedinačno zahtijeva svoje uvjete.

Idealno cvijeće za vrtove su kako pojašnjava Marija sve ljetnice, ali posebno one koje podnose puno sunca, primjerice begonije ili vinke.

Pozitivni komentari i pohvale kao dokaz uspjeha

Tokom rada dobivaju samo pozitivne komentare i pohvale, kako na kvalitetu proizvodnje, tako i na pristup svakom pojedinačnom kupcu.

"Meni su sve proljetnice lijepe i sve ih volim i zato i radim ovaj posao", naglasila je Marija, vlasnica OPG-a.

Fotografije: Jelena Hendić

Broj pregleda članka: 3809; Uspješnost članka: 454.95

Tagovi: Cvijeće, Begonije, OPG Marija Bagic, Marija Bagic, Kutine, jesenske krizanteme, sijane ljetnice, gvineje, vinke, Sisacko-moslovackoj zupaniji

Ključne riječi članka: 50, vrsta, raznog, cvijeca, 50, proljetnih, izazova, cvijeća, marija, posebno, posao, vrsta, vrsta raznog cvijeća


Jelena Hendić

Svi tekstovi autora

Autorica Jelena Hendić

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!


Slike 50 vrsta raznog cvijeća, 50 proljetnih izazova!