Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG Una
  • 10.02.2019. 15:00

Znate li da se na području LAG-a Una nalazi 50% svih šuma kestena u Hrvatskoj?

Uprava za ruralni razvoj svaki tjedan predstavlja jedan LAG. Na redu je LAG Una.

Foto: LAG Una
  • 170
  • 27
  • 0

Lokalna akcijska grupa Una dobila je ime po rijeci jedinstvene smaragdne boje čija krajobrazna vrijednost čini ekološki najznačajnije područje LAG-a Una. Skupa s ornitološkim rezervatom Đol Dražiblato, Sunjskim poljem i parkom šuma Brdo Djed čini 45 % područja LAG-a Una koje pripada zaštićenoj površini NATURA 2000.

Grad Hrvatska Kostajnica i Općine Dvor, Hrvatska Dubica, Majur i Sunja nalaze se u južnom dijelu kontinentalne Hrvatske, a administrativno pripadaju Sisačko-moslavačkoj županiji. Zajedno na području od 1.045 km2 LAG-a Una živi 17 348 stanovnika.

"Jedinstvena modro zelena dolina gostoljubivih domaćina uz prepune trpeze zdravih domaćih proizvoda, uokvirena niskom bisera povijesne baštine“ – poput utvrda Zrinskih, kaštela Gvozdansko, arheološkog nalazišta Osječenica i ostalih 34 kulturnih dobara, vizija je koja najbolje opisuje povijesnu i tradicijsku važnost područja LAG-a Una.

LAG Una osnovan je 11. kolovoza 2010. godine s ciljem revitalizacije ruralnog područja i unapređenja kvalitete života kroz poticanje razvoja gospodarstva i selektivnog turizma, obnove ili razvoja komunalne i društvene infrastrukture i održivog upravljanja okolišem, prirodnom i kulturno-povijesnom baštinom.

U ovoj godini objavlju dva nova natječaja 

Svoj dosadašnji rad temeljio je na aktivnostima animacije i aktivacije lokalnog stanovništva i članova, prikupljanju i distribuciji servisnih informacija, pisanju i provođenju nacionalnih i europskih projekata, (su)organizaciji lokalnih seminara, javnih tribina i lokalnih manifestacija, prezentiranju LAG-a Una i jačanju prepoznatljivosti područja.

Tako LAG Una iza sebe ima istaknutije aktivnosti poput:

  • provedena tri europska projekta „Znanjem do održivog razvoja“, „Lokalni energetski dijalog“ i „Žene traže novu šansu“, dva nacionalna projekta „Čuvari Smaragdne doline“ i „Oaza igre i smijeha“ te jedan međunarodni „SMEs without borders“,
  • suradnje s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje kroz korištenje aktivnih mjera zapošljavanja preko kojih je omogućeno da 11 mladih osoba steknu teorijsko i praktično znanje o EU fondovima, kao i ostala stručno-administrativna znanja,
  • organizaciju većih događaja s ciljem prezentacije LAG-a, članova i njihovih usluga i proizvoda te informiranja javnosti i ciljnih dionika,
  • sudjelovanje na lokalnim manifestacijama, od kojih je najpoznatija Kestenijada – najljepša i najposjećenija jesenska manifestacija pounjskog kraja koja svake godine privuče na desetke tisuća domaćih i inozemnih posjetitelja.

LAG Una trenutačno djeluje u skladu sa svojom lokalnom razvojnom strategijom kao temeljnim strateškim dokumentom i okosnicom djelovanja unutar mjere 19. „LEADER – CLLD“ , podmjere 19.2. “Provedba operacija unutar CLLD strategije“, 19.3 „Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a“ i 19.4. „Tekući troškovi i animacija“. Za provedbu navedenih podmjera, LAG-u Una je od strane Ministarstva poljoprivrede odobreno 937.125,00 eura odnosno 7.014.193,20 kuna.

Prošle godine je LAG Una otvorio prvi natječaj za male poljoprivrednike preko kojeg će za 18 korisnika biti odobreno po 15.000 eura nepovratnih sredstava ukupne vrijednosti 270 tisuća eura, dok se u ovoj godini namjeravaju otvoriti još dva natječaja kojim će se financirati projekti za obnovu društvene infrastrukture i projekti velikih poljoprivrednika ukupne vrijednosti oko 400 tisuća eura.

Bogatstvo šume kestena

LAG Una trenutačno ima 54 člana, 3 stalna djelatnika i 3 djelatnika zaposlenih na dvije godine preko projekata „Znanjem do nove šanse“ i „Aktiviraj se i zaposli!“. Riječ je o projektima iz Europskog socijalnog fonda koji su usmjereni osnaživanju, educiranju i motiviranju dugotrajno nezaposlenih i ranjivih skupina s ciljem povećanja njihove zapošljivosti, umanjivanju rizika od socijalne isključenosti i siromaštva te poboljšanju kvalitete rada stručnjaka koji rade s korisnicima zajamčene minimalne naknade.

LAG Una je trenutačno partner na međunarodnom projektu „BUILDLAG“ u kojem nastoji prenijeti znanje, iskustva i najbolje prakse funkcioniranja LAG-ova u Europskoj uniji te u fazi iščekivanja rezultata za još dva projekta. S ciljem ostvarenja vizije, kao i strateških razvojnih ciljeva, LAG Una će u budućnosti raditi na povećanju dodatne vrijednosti poljoprivrednih proizvoda, jačanju prepoznatljivosti područja kroz brendiranje istog i razvoju selektivnog turizma.

Svojim radom, a u suradnji s lokalnim institucijama i drugim interesnim dionicima, stvarat će se pozitivne promjene sa željom neutraliziranja negativnog stanja – depopulacije stanovništva, niskog indeksa razvijenosti, neiskorištenosti prirodnog, kulturnog i gospodarskog potencijala. Npr. Jeste li znali da se na području LAG-a Una nalazi 50% svih šuma kestena u Hrvatskoj?

Više o LAG-u Una doznajte ovdje.


Tagovi

LAG LAG Una Ruralni razvoj


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]