Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IAKS mjere
  • 17.06.2021. 12:20

Zbog novih mjera i povećanja potpora produljen rok za zaprimanje jedinstvenih zahtjeva

Sukladno tome produljuje se i rok za izmjene ili dopune već podnesenih jedinstvenih zahtjeva te rok za zakašnjele zahtjeve kao i za dostavu potrebne dokumentacije u pojedinim mjerama.

Foto: Renata Prusina
  • 2.052
  • 981
  • 0

"Zbog uvođenja novih vrsta potpora u IAKS mjerama 10 i 14 produljuje se rok za zaprimanje jedinstvenih zahtjeva do 28. lipnja 2021. godine“, obavijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Sukladno tome produljuje se rok za izmjene ili dopune već podnesenih jedinstvenih zahtjeva do 13. srpnja te rok za zakašnjele zahtjeve do 23. srpnja, kao i rok za dostavu potrebne dokumentacije u pojedinim mjerama.

"Ovaj tjedan stupit će na snagu izmjene i dopune Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2021. godinu, kojim se uvode uvećane i nove vrste potpora u Mjeri 10 Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene te Mjeri 14 Dobrobit životinja“, napominju.

Navedenim izmjenama i dopunama, podsjećaju, u Mjeru 10 uvodi se novi tip operacije 10.1.17 Poticanje uporabe stajskog gnoja na oraničnim površinama, koja je vrijedna 92 milijuna kuna, a za tipove operacija 10.1.3. Očuvanje travnjaka velike prirodne vrijednosti, 10.1.4. Pilot mjera za zaštitu kosca i 10.1.5. Pilot mjera za zaštitu leptira povećavaju se postojeći iznosi potpore.

U Mjeru 14 kod kategorije životinja krmače i nazimice uvodi se potpora za Poboljšanu skrb u prasilištu te Smanjenje toplinskog stresa u ljetnim mjesecima pojačanim protokom zraka ili raspršivanjem vodom. Dodatno, za dobrobit životinja u kozarstvu i u ovčarstvu uvedeno je novo područje Poboljšana hranidba te je uvedena diferencirana potpora za koze i ovce u proizvodnji mlijeka te mesa.

Povećani su iznosi potpore za pojedine zahtjeve dobrobiti životinja u svim tipovima operacija. Kod odbijene prasadi, tovnih svinja, brojlera i purana potpora će se izračunavati uvažavajući turnusni karakter proizvodnje.

Nova IAKS operacija: 10.1.17 Poticanje uporabe stajskog gnoja na oraničnim površinama

Tako će potpore iz EU fondova za dobrobit životinja biti za ovu godinu povećane za 130 milijuna kuna, pri čemu će prosječni iznos potpore za dobrobit u govedarstvu biti povećan 187 posto, svinjogojstvu 235, peradarstvu 188, kozarstvu 125 te u ovčarstvu 127 posto.


Dokumenti


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

IAKS mjera Jedinstven zahtjev Rok Tip operacije 10.1.17.


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]