Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada RH
  • 24.12.2020. 09:00

Zbog Covida i afričke svinjske kuge poljoprivrednicima 76 milijuna kuna potpora

Program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom vrijedan je 70 milijuna kuna, dok je za proizvođače tovnih svinja osigurano šest milijuna kuna.

Foto: Renata Prusina
  • 761
  • 349
  • 0

Vlada je u srijedu usvojila program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom bolesti covid-19 vrijedan 70 milijuna kuna, dok je za proizvođače tovnih svinja osigurano šest milijuna kuna potpora.

Cilj je pružanje financijske pomoći svima koji su dovedeni u situaciju manjka likvidnosti, trpe štete na prometu ili su u situaciji potpune nelikvidnosti, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

"Ovim programom nastoji se sanirati pretrpljene gubitke, osigurati likvidnost poljoprivrednih gospodarstava i očuvati razinu proizvodnje prije pojave covida-19, čime će se posljedično zadržati postojeća razina zaposlenosti", kazala je.

Program je vrijedan 70 milijuna kuna od kojih je 25 milijuna kuna predviđeno za pomoć sektoru tovnog govedarstva, pet milijuna kuna za sektor krava-tele, 14 milijuna kuna za svinjogojstvo u dijelu koji se odnosi na krmače, po osam milijuna kuna za potpore proizvođačima jabuka i mandarina te 10 milijuna kuna proizvođačima krumpira.

Potpora će se dodijeliti najkasnije do 30. lipnja 2021., a najviši pojedinačni iznos je 100 tisuća eura.

Proizvođačima tovnih svinja potpore od šest milijuna kuna

Vlada je usvojila i Program privremene izvanredne mjere potpore za očuvanje likvidnosti proizvođača tovnih svinja vrijedan šest milijuna kuna.

Cilj programa je financijski pomoći proizvođačima u sanaciji dijela gubitaka zbog nastalog trajnog poremećaja, uzrokovanog ne samo korona krizom nego i specifičnosti u tom sektoru koja je uzrokovana širenjem afričke svinjske kuge.

"Provedbom mjere osigurava se kontinuitet proizvodnje, samim time sirovina za prehrambenu industriju te se nastoji očuvati zaposlenosti i spriječiti daljnji poremećaji u opskrbnim lancima", pojasnila je Vučković.

Potpora se dodjeljuje, kako je rekla, proizvođačima upisanim u Upisnik koji se bave proizvodnjom svinja.

U Jedinstvenom registru domaćih životinja zabilježeno je ukupno 1.611 uzgajivača koji se bave tovom svinja od kojih je u Upisnik poljoprivrednika upisano njih 1.354 koji su s obzirom na uvjete propisane programom potencijalni korisnici mjere, navodi se u obrazloženju Vladine odluke.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Potpore Covid Primarni proizvođači Afrička svinjska kuga

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!