Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 19.12.2023. 16:30

Zbog afričke svinjske kuge neki korisnici potpora neće moći ispuniti propisane obveze

Ministarstvo poljoprivrede izdalo je obavijest korisnicima mjera i intervencija iz Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja o primjeni više sile zbog pojave afričke svinjske kuge

Foto: Depositphotos/Chretien
  • 3.871
  • 214
  • 1

Nakon utvrđivanja pojave afričke svinjske kuge kategorije A u Republici Hrvatskoj i provedbe mjera sprječavanja širenja bolesti, određeni broj korisnika izravnih potpora neće moći ispuniti obveze propisane kao preduvjet za dodjelu potpore, upozoravaju iz Ministarstva poljoprivrede. 

Kako ne bi bilo potrebe za podnošenjem pojedinačnih zahtjeva za priznavanje više sile i izvanrednih okolnosti, a u skladu sa člankom 240. Pravilnika, Ministarstvo poljoprivrede je iznimno za 2023. godinu, uslijed više sile izazvane afričkom svinjskom kugom, propisalo način postupanja i mogućnost isplate potpore korisnicima i to onima koji su u Jedinstvenom zahtjevu za potporu za 2023. godinu zatražili potporu za mjere/operacije i intervencije, koje obuhvaćaju uzgoj pojedinih kategorija svinja na područjima pod mjerama zaštite u skladu s Naredbom o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj.

Horizontalni pristup priznavanja više sile i izvanrednih okolnosti zbog pojave afričke svinjske kuge primjenjuje se na slijedeće mjere/operacije i intervencije:

  • intervencija 32.08. PVP za krmne proteinske usjeve
  • intervencija 70.03. Očuvanje ugroženih izvornih pasmina domaćih životinja (crna slavonska svinja, turopoljska svinja i banijska šara svinja)
  • intervencija 70.06. Plaćanja za dobrobit životinja (Dobrobit životinja u svinjogojstvu - kategorije: odbijena prasad, tovne svinje, krmače i nazimice)
  • mjera potpore za uzgoj rasplodnih krmača iz Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi za 2023. godinu
  • operacija 10.1.9. Očuvanje ugroženih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja.

Detaljnije informacije o primjeni više sile zbog pojave afričke svinjske kuge te način postupanja i mogućnosti isplate potpore korisnicima mjera/operacija i intervencija iz Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2023. godinu možete pronaći ovdje. 


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Afrička svinjska kuga Izravne potopore IAKS mjere Obavijest Korisnici potpore


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.