Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć za poljoprivrednike
  • 25.05.2016. 15:30

Zatražena pomoć EU za štete od mraza!

Zastupnica Petir tražila je pomoć Europske komisije za voćare, povrtlare i vinogradare koji su u travnju 2016. godine pogođeni mrazom i ledom.

Foto: Marijana Petir/Facebook
  • 837
  • 80
  • 0

Na razmjeni stajališta članica i članova Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta s povjerenikom Phillom Hoganom, zastupnica Marijana Petir tražila je pomoć Europske komisije za voćare, povrtlare i vinogradare koji su u travnju 2016. godine pogođeni mrazom i ledom.

Rekla je da se u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj i Rumunjskoj zbirno štete procjenjuju na 800 milijuna eura te da je moguće da će se popeti i na jednu milijardu eura.

Naglašeno je da su proizvođači već stradali zbog ruskog embarga i poremećaja na tržištu, a ova elementarna nepogoda bacila ih je na koljena.

Podrška drugih zastupnika

Petir je za svoj zahtjev dobila široku podršku zastupnika, uključujući i onih iz Francuske koji su se, uz one koji su supotpisali njen zahtjev Hoganu, također priklonili njenoj inicijativi jer su i njihovi poljoprivrednici također pogođeni mrazom.

Hogan je odgovorio da je zaprimIo pismo koje mu je Petir uputila s kolegama i da sada sa svojim suradnicima traži rješenja kako bi se voćarima, vinogradarima i povrtlarima koji su stradali zbog mraza i leda pomoglo spomenuvši i mogućnost financiranja iz Fonda za ruralni razvoj. Zastupnica smatra da je nužno osigurati dodatna financijska sredstva izvan poljoprivrednog proračuna jer je riječ o velikoj krizi i države članice same neće moći pokriti troškove štete ukoliko se ne pomogne i s EU razine.

Foto: Marijana Petir/Facebook


Tagovi

Petir Voćari Mraz Elementarna nepogoda Pomoć Europska unija


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]