Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Financijski instrumenti
  • 19.09.2022. 10:30

Zajmovi i jamstva za osiguranje likvidnosti poljoprivrednika - kako do njih?

Pored bespovratnih potpora koje se pripremaju u skladu sa zaključcima Vlade RH, predstavljamo i dostupne linije s počekom do 1 godine, rokom plaćanja pet godina i uz kamatnu stopu od 0,5 posto, navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 3.151
  • 199
  • 0

Hrvatskim poljoprivrednicima su u tekućem programskom razdoblju uz bespovratne potpore te investicijske zajmove iz Programa ruralnog razvoja, na raspolaganju zajmovi i jamstva za obrtna sredstva koji se plasiraju putem HBOR-a i HAMAG-BICRO-a od pojave Covid-a, uz nove linije HBOR-a zbog utjecaja ruske agresije na Ukrajinu, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

"Pored bespovratnih potpora koje se pripremaju u skladu sa zaključcima Vlade RH, ovim putem predstavljamo i dostupne linije s počekom do 1 godine, rokom plaćanja pet godina i uz kamatnu stopu od 0,5%, a u svrhu financiranja povećanih troškova energije, nabave repromaterijala, stočne hrane, osiguranja likvidnosti i kontinuiranog rada uslijed poremećaja kojima su poljoprivrednici i prerađivači izloženi", objavili su na svojoj stranici. 

U nekoliko godina provedbe na kraju drugog tromjesečja 2022. godine isplaćeno je, kažu, 1.507 zajmova/jamstava u iznosu od 569,9 milijuna kuna.

Riječ je o sljedećim dostupnim programima: HBOR krediti i jamstva iz privremenog okvira za Ukrajinu, koji se provodi kao privremena mjera u okviru programa kreditiranja Obrtna sredstva (financiranje nabave sirovine, repromaterijala, poluproizvoda, sitnog inventara, podmirenje obveza prema dobavljačima, troškovi radne snage, opći troškovi tekućeg
poslovanja), do iskorištenja raspoloživih sredstava, a najkasnije do 31.12.2022. 

Potom su tu obrtna sredstva za ruralni razvoj i mikro zajmovi za obrtna sredstva za ruralni razvoj. 

Detalje ovih financijskih instrumenata pogledajte ovdje

Sve ove linije omogućuju financiranje po povoljnijim uvjetima od onih na tržištu, napominju iz Ministarstva te pozivaju poduzetnike čiji je kontinuitet proizvodnje ugrožen nepredvidivim i dalekosežnim utjecajem kriza da razmotre mogućnost financiranja potreba za obrtnim sredstvima (nabava repromaterijala za sjetvu, hrane za stoku, osiguranje likvidnosti uslijed visokog rasta troškova energenata i dr.) putem dostupnih kredita i uz jamstvene sheme uz državne potpore.


Tagovi

Financijski instrumenti Zajmovi i jamstva HBOR HAMAG BICRO


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]