Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uz pomoć Caritasa i Adrisa
  • 30.04.2018. 18:00

Zadarski beskućnici postaju uspješni poljoprivrednici!

Za projekt "Novim poljoprivrednim vještinama do novih prilika", iz zaklade Adris odobreno 37.000 kuna za kupnju motokultivatora i presadnica. "Cilj ovog projekta razviti nove vještine beskućnika za bavljenje poljoprivredom za što sada imaju potrebnu mehanizaciju", rekao je ravnatelj zadarskog Caritasa don Ivica Jurišić

Foto: Arif Sitnica
  • 1.263
  • 315
  • 1

Zadarski beskućnici ne stoje skrštenih ruku i čekaju. Dio ih je uključen u održavanje prenočišta Sv. Vinko Paulski, dio u rad Socijalne samoposluge, a ostali u poljoprivredu. Od prije nekoliko godina počeli su raditi na imanju u predjelu Bokanjca koje je Zadarska nadbiskupija ustupila Caritasu. Obrađuju zemlju, plodove svoga rada, uglavnom sezonsko povrće, dostavljaju Pučkoj kuhinji i - osjećaju se korisnima.

Doprinose zajednici

"Doprinose zajednici. Takav njihov angažman zaslužuje potporu i priznanje", rekao je zadarski gradonačelnik Branko Dukić, obrazlažući zašto su zaslužili Grb Grada Zadra.

Od sada će imati još bolje uvjete za rad, jer su, uz priručne alate, dobili i potrebnu poljoprivredne mehanizacije, točnije motokultivator i dodatne opreme za isti. "Dobili su i presadnice koje će naši beskućnici posaditi na poljoprivrednom dobru na Bokanjcu", povjerio je novinarima don Ivica Jurišić, ravnatelj zadarskog Caritasa. Na licu mjestu prestavljena je provedba nastavka projekta nazvanog "Novim poljoprivrednim vještinama do novih prilika". Taj projekat se provodi pod okriljem Zadarske nadbiskupije, kojeg provodi Caritas, a financira zaklada Adris iz Rovinja. Radi se o Zakladi koja svake godine raspisuje natječaj I dojeljuje bespovratna sredstva za razne projekte u pet kategorija: znanje, otkrića, stvaralaštvo, ekologija, baština i dobrota.

Iz Zaklade Adris do motokultivatora

Prema riječima don. Ivice Jurišića zadarski Caritas se natjecao za potporu u kategoriji dobrota. "Prema izvješću i rezultatima natječaja za dodjelu sredstava zaklade Adris 2017. godine, na ovaj natječaj pristiglo je 608 prijava, odnosno projekata, od kojih je za financiranje odabrano njih 38. Među njima je i ovaj naš projekt, ujedno jedini iz Zadra", kazao je Jurišić.

Tako su, potkraj prošle godine, Caritas i Zaklada sklopili su ugovor o namjenskog donaciji kojom je za provedbu projektu "Novim poljoprivrednim vještinama do novih prilika“ odobreno 37 tisuća kuna. Ukupna vrijednost cijelog projekta je 40 tisuća kuna, što znači da Caritas svojim sredstvima financira projekt s 3 tisuće kuna, odnosno 7,5 posto, pojasnio je don Jurišić i dodao da je cilj ovog projekta razviti nove vještine beskućnika za bavljenje poljoprivredom za što sada imaju potrebnu mehanizaciju. Uz povrće beskućnici će saditi i podizati autohtone sorte smokava i drugog mediteranskog voća.

Značajni projekti

Kad već govorimo Zakladi tvrtke Adris spomenimo da je na posljednjem natječaju dodijeljeno više od 40 milijuna kuna za razne projekte, a među najznačajnijima projekt "Istraživanje uzročnika sindroma sušenja masline – nova i slabo istraživana pojava u maslinarstvu" Instituta za poljoprivredu i turizam čiji je cilj upoznati i educirati proizvođače maslina, kao i znanstvenu zajednicu s uzročnikom sindroma sušenja maslina, dok će se potporom projektu "Biologija i ekologija američkog cvrčka (Scaphoideus titanus)", uzročnika širenja žutice vinove loze (Flavescence dorée) Veleučilišta u Rijeci pridonijeti unaprjeđenju i očuvanju bogate tradicije proizvodnje vina u Istri koja traje još od antike.

Eto, potvrde da se za dobre ideje i projekte novac uvijek nađe. A i beskućnici su voljni raditi ako im se omogući. Umjesto žalopoljki da nitko ništa neće raditi i da nije moguće doći do radnika za rad u poljoprivredi, možda ovaj zadarski primjer može biti poučan. jer beskućnika, koji najčešće nisu svojom krivnjom ostali bez doma i završili na margini društva, ima posvuda.

Prema posljednjim istraživanjima prosječni hrvatski beskućnik ima 51,4 godinu. Nisu neradnici, samo su imali manje sreće i više nevolja u životu od nas koji imamo dom. Zato – dajmo im da rade!


Tagovi

Beskućnici. Caritas Zadar Adris Motokultivator 


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]