Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zapošljavanje žena
  • 04.07.2017. 18:00

Za zapošljavanje žena na selu 400 milijuna kuna

Ovaj se poziv odnosi na ponovno uključivanje na tržište rada žena u ruralnim krajevima koji trebaju posebnu državnu potporu. Našli smo jedan dobar model koji će, uz aktivizam svih navedenih partnerskih institucija, omogućiti smanjenje broja nezaposlenosti žena i osigurati skrb osobito našim sugrađanima zrelije dobi, kazao je premijer Plenković.

Foto: Pixabay/Pexels
  • 5.022
  • 350
  • 0

Nakon drugog sastanka sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu (regionalnu) samoupravu u Hrvatskom saboru, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u Požegi je sudjelovao u predstavljanju Programa za zapošljavanje žena "ZAŽELI".

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u lipnju je objavilo otvoreni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova EU pod nazivom "Zaželi - program zapošljavanja žena". Ovaj projekt je vrijedan ukupno 400.900.000 kn, a financirat će se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Program ZAŽELI namijenjen je i starijim i nemoćnim osobama te osobama s invaliditetom koji će uz pomoć gerontodomaćica moći obavljati svoje svakodnevne aktivnosti.

Zaposlenost povećati na 68%

"To su velika sredstva, preko 52 milijuna eura namijenjena za zapošljavanje žena. Ovaj se poziv odnosi na ponovno uključivanje na tržište rada žena u ruralnim krajevima koji trebaju posebnu državnu potporu. Našli smo jedan dobar model koji će, uz aktivizam svih navedenih partnerskih institucija, omogućiti smanjenje broja nezaposlenosti žena i osigurati skrb osobito našim sugrađanima zrelije dobi", kazao je Plenković.

Naveo je kako je Program za zapošljavanje žena ZAŽELI jedan od pozitivnih primjera kako se dinamikom rada i dobrom koordinacijom resora nastoji povećati ukupan postotak apsorpcijske sposobnosti europskih sredstava, koja su značajna za kreiranje radnih mjesta.

"Naša je ambicija do kraja mandata ove Vlade doći do 68% zaposlenosti na hrvatskom tržištu rada", rekao je Plenković, izrazivši zadovoljstvo kontinuiranim smanjenjem broja nezaposlenosti.

"Trenutno smo na najboljoj razini od 1999. godine kada je riječ o apsolutnom iznosu. Očekujem da se u pozitivnoj gospodarskoj konjukturi i dinamici ti brojevi stabiliziraju i smanjuju, a takve su i procjene međunarodnih institucija", istaknuo je predsjednik Vlade.

Osiguranje posla za 3.000 žena

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić naglasio je kako će s osiguranih više od 400 milijuna kuna za zapošljavanje preko 3.000 žena i 12.000 kućanstava, projekt ZAŽELI pomoći ne samo zapošljavanju, već biti od koristi i starijim sugrađanima koji su u fokusu rada Ministarstva. Za ovu je godinu Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava pripremilo natječaje u vrijednosti preko 2 milijarde kuna namijenjenih upravo za zapošljavanje.

"Tako će se omogućiti socijalna uključenost i prevencija prerane ili pretjerane institucionalizacije", kazala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić. Podsjetivši kako Ministarstvo podržava i uključuje se u sve projekte i programe iz EU fondova, ministrica Murganić najavila je kako će biti objavljen natječaj za mlade.

Foto: Pixabay/Pexels


Tagovi

Projekt Zaželi Zapošljavanje žena Ruralna sredina Vlada Andrej Plenković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]