Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nacionalni program
  • 11.03.2021. 14:35

Za toplokrvne pasmine konja te izvorne domaće životinje 8,7 milijuna kuna

Usvojeni su Nacionalni programi poticanja provedbe uzgojnih programa za toplokrvne pasmine konja te očuvanja izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja.

Foto: Maja Celing Celić
  • 656
  • 1.224
  • 0

Nacionalni program poticanja provedbe uzgojnih programa za toplokrvne pasmine konja i Nacionalni program očuvanja izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja usvojeni su na danas održanoj sjednici Vlade, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Programi potpora ukupno su vrijedni 8,7 milijuna kuna, a odnose se na razdoblje 2021.-2025. te će biti financirani iz Državnog proračuna.

Toplokrvnim pasminama konja 6,2 milijuna kuna

Tako će se kroz Nacionalni program poticanja provedbe uzgojnih programa za toplokrvne pasmine konja, u vrijednosti 6,2 milijuna kuna, poticati unaprjeđenje kvalitete uzgoja pojedinih pasmina za koje se u RH samostalno provode uzgojni programi, organizacije natjecanja u konjičkom sportu, kao i vlasnika pojedinih pasmina konja da sudjeluju na konjičkim natjecanjima i time testiraju radnu sposobnost svojih životinja.

Potpora će biti dodijeljena vlasnicima te nacionalnim sportskim savezima i klubovima članovima istih za troškove organizacije i provedbe natjecanja, a očekivani rezultat provedbe mjera iz Nacionalnog programa je povećanje broja konjičkih natjecanja te povećanje broja uzgojno valjanih kvalitetnih toplokrvnih konja u Republici Hrvatskoj.

Program se provodi od 2015. godine, tijekom čega je ukupni broj grla obuhvaćenih pasmina porastao od 2,5 do 3,7 posto, broj ždrebadi se povećao za 18,1 posto dok se ukupni broj rasplodnih grla povećao za rasplodne pastuhe 8,3 te za rasplodne kobile 15,9 posto.

Za ugrožene i izvorne pasmine 2,5 milijuna kuna

Nacionalni program očuvanja izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja, vrijedan 2,5 milijuna kuna, ima za cilj njihovo očuvanje u dostatnom broju i uzgojnoj strukturi.

"Na taj način doprinijet će se očuvanju i održivom korištenju izvornih i ugroženih pasmina u poljoprivredi, proizvodnji hrane i razvoju ruralnog prostora, s obzirom na njihov veliki značaj u održivoj proizvodnji proizvoda životinjskog podrijetla, diverzifikaciji proizvodnje te tradicijsku, kulturološku i genetsku vrijednost“, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Kao jedna od najznačajnijih odrednica Programa je uspostava Banke gena domaćih životinja Republike Hrvatske.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Nacionalni program Toplokrvne pasmine konja Izvorne i ugrožene životinje Banka gena


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stočarstvo u Hrvata