• Ruralni razvoj
  • 18.02.2019. 16:55

Za proizvođačke organizacije 25 milijuna kuna kroz operaciju 9.1.1.

Želja nam je da poljoprivredni proizvođači uistinu budu samo poljoprivredni proizvođači, a ne računovođe, konzultanti, pregovarači ili utjerivači dugova kao što je do sada, na žalost, bio slučaj, kaže Tolušić.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 926
  • 82
  • 0

Do 28. veljače otvoren je natječaj za provedbu tipa operacije 9.1.1 Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija u poljoprivrednom i šumarskom sektoru. Na natječaj se mogu javiti proizvođačke organizacije koje su priznate od 1. siječnja 2014. godine i kojima je Ministarstvo poljoprivrede odobrilo poslovni plan. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore iznosi 25 milijuna kuna. Potpora se odobrava na razdoblje do pet godina u iznosu do 500.000, 00 eura, odnosno do 100.000 eura godišnje u protuvrijednosti u kunama, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Cilj proizvođačkih organizacija, naglašavaju, je prije svega koncentrirati ponudu i plasirati na tržište proizvode vlastitih članova, osigurati da je proizvodnja planirana i prilagođena potražnji, posebno u pogledu kvalitete i količine i optimizirati troškove proizvodnje.

U Hrvatskoj je trenutačno 15 proizvođačkih organizacija

"Europa potiče udruživanje poljoprivrednih proizvođača u proizvođačke grupe i organizacije jer udruživanjem u proizvođačke organizacije proizvođači jačaju svoju poziciju u pregovorima prema otkupljivačima i trgovcima, lakše nabavljaju repromaterijal, a zajedničkim aktivnostima poput marketinga, skladištenja, pakiranja i prodaje smanjuju troškove te lakše i jednostavnije nastupaju na tržištu. Udruživanjem povećavaju konkurentnost, podižu kvalitetu svojih proizvoda i usvajaju dobru poljoprivrednu praksu u području zaštite okoliša. Važno je da sami proizvođači prepoznaju svoj interes u udruživanju u proizvođačku organizaciju. U Hrvatskoj je trenutačno 15 proizvođačkih organizacija, od toga je 10 priznato u posljednje dvije godine", navode iz Ministarstva. 

"Naši poljoprivredni proizvođači pomalo shvaćaju da sami ne mogu opstati i da je udruživanje i zajednički nastup na tržištu, prema dobavljačima i prema otkupljivačima  - jedini pravi put. Iz Programa ruralnog razvoja mi financiramo "hladni pogon“ takvih udruženja, pa se proizvođači mogu posvetiti isključivo proizvodnji. Uz sva administrativna rasterećenja i papirologiju koju svodimo na minimum, želja nam je da poljoprivredni proizvođači uistinu budu samo poljoprivredni proizvođači, a ne računovođe, konzultanti, pregovarači ili utjerivači dugova kao što je do sada, na žalost, bio slučaj“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić

Dobra iskustva iz Podravine i Slavonije

"Postoje vrlo dobra iskustva mljekara iz Podravine i Slavonije kojima je udruživanje pomoglo da opstanu i podignu proizvodnju mlijeka. Udruženi proizvođači mogu značajno smanjiti i troškove poljoprivredne proizvodnje zajedničkim korištenjem mehanizacije i opreme, a članovi proizvođačkih organizacija ostvaruju dodatne bodove na natječajima za EU fondove kojima unaprjeđuju svoja gospodarstva", dodao je ministar. 

Sredstva potpore namijenjena su priznatim proizvođačkim organizacijama za provođenje aktivnosti predviđenih u odobrenim poslovnim planova, u cilju olakšanja izlaska na tržište, a time i povećanja konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava.

Natječaj možete pronaći ovdje.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Proizvođačka organizacija Ruralni razvoj Mjera 9 Natječaj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi