Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 29.10.2022. 10:30

Za obnovu od elementarnih nepogoda 20 milijuna kuna - objavljen prijedlog natječaja

Svrha je dodjela potpore za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog elementarnim i prirodnim nepogodama osim potresa i katastrofalnim događajima

Foto: Martina Pavlović
  • 5.302
  • 288
  • 0

Prijedlog nacrta Natječaja za provedbu tipa operacije 5.2.1. "Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala" pušten je u javnu raspravu.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, svrha natječaja je dodjela potpore za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog elementarnim i prirodnim nepogodama osim potresa i katastrofalnim događajima kako bi se osigurao nastavak i održivost poljoprivredne proizvodnje.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava po natječaju iznosi 20 milijuna kuna, a intenzitet i visina javne potpore je 100 posto.

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika i/ili registrirane u Jedinstvenom registru domaćih životinja (JRDŽ) u trenutku podnošenja Zahtjeva za potporu.

Projekti obnove poljoprivrednog potencijala uslijed prirodnih nepogoda koje su nastale nakon 1.siječnja 2022. godine su prihvatljivi.

Korisnik ne smije započeti s aktivnostima (obnove višegodišnjeg nasada/višegodišnjeg bilja i domaćih životinja) prije izlaska Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede na teren, Isto vrijedi i za zlatnu žuticu na vinovoj lozi.

Prihvatljivi troškovi

"Trošak kupnje zemljišta u slučaju katastrofalnog događaja (zlatne žutice) nije prihvatljiv trošak", ističe se u prijedlogu.

Prihvatljivi materijalni troškovi su: investicije povezane sa sanacijom poljoprivrednog zemljišta, građenje/rekonstrukcija/opremanje poljoprivrednih gospodarskih objekata i pripadajuće infrastrukture za poljoprivrednu proizvodnju, opravak ili nabava novih/rabljenih poljoprivrednih strojeva, mehanizacije i opreme, nabava domaćih životinja, kupnja i sadnja sadnica višegodišnjeg nasada/bila, kupnja poljoprivrednog zemljišta, ali ne više od 10 % vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova projekta te analiza tla.

Tu su još i troškovi usluga arhitekata, inženjera, konzultanata i sudskog vještaka kao i oni vezani uz izrade studija izvedivosti, elaborata i slično.

Više informacija potražite ovdje.

"Cilj ovog natječaja osigurati održivost poljoprivredne proizvodnje i spriječiti propadanje poljoprivrednih gospodarstava", poručuju iz Ministarstva.

Savjetovanje je otvoreno do 2. studenog 2022.


Tagovi

Javno savjetovanje Tip opracije 5.2.1 Obnova Prirodne nepogode Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijavite se za izlaganje na Mostarskom sajmu 2023!

24. međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2023. će se održati od 2. do 6. svibnja 2023., a na njemu će, između ostalih, svoje privredne potencijale predstaviti i zemlja p...

Više [+]