Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 23.12.2020. 12:50

Za 2021. kroz Program ruralnog razvoja osigurano više od 2,4 milijarde kuna

I u idućoj godini nastavlja se s dodjelom bespovratnih sredstava iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. kroz 27 natječaja, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/SashaKhalabuzar
  • 2.322
  • 511
  • 2

U 2021. godini za korisnike Programa ruralnog razvoja osigurano je više od 2,4 milijarde kuna bespovratnih sredstava, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Kako pojašnjavaju, i u idućoj godini nastavlja se s dodjelom bespovratnih sredstava iz PRR za razdoblje 2014.-2020. kroz 27 natječaja.

Poseban naglasak stavit će se na osiguravanje samodostatnosti odnosno primarnu poljoprivrednu proizvodnju, prvenstveno kroz ulaganja u modernizaciju i povećanje obima proizvodnje, za koju je osigurano 620 milijuna kuna.

Dio osiguranih sredstava usmjerit će se i na šumarski sektor, jačanje društvene infrastrukture te sprječavanje daljnje depopulacije ruralnih područja.

300 milijuna kuna za mlade poljoprivrednike

Za daljnje povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednih proizvoda osigurano je 300 milijuna kuna, čijim će se, kako navode, ulaganjem u preradu poljoprivrednih proizvoda, i to naročito izgradnju, rekonstrukciju i opremanje preradbenih kapaciteta, osigurati izgradnja prijeko potrebnih modernih kapaciteta za preradu mlijeka, mesa, voća i povrća te žitarica i uljarica. Dodatnih 300 milijuna kuna osigurano je za mlade poljoprivrednike i mala poljoprivredna gospodarstva, dok je za povećanje broja samoodrživih gospodarstava osiguravano 230 milijuna kuna za korištenje obnovljivih izvora energije, kao jednog od glavnih prioriteta Ministarstva.

"S ciljem smanjenja iseljavanja iz ruralnih područja, zadržavanja postojećih te stvaranja novih radnih mjesta koji omogućavaju ostvarenje dodatnog prihoda koji nije direktno povezan samo s poljoprivrednom proizvodnjom, sufinancirat će se pokretanje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na gospodarstvu u iznosu od 140 milijuna kuna“, stoji u objavi.

Ministarstvo će, kako poručuju, stanovništvu iz ruralnih područja pružiti dodatnu podršku i kroz sufinanciranje ulaganja u temeljnu društvenu infrastrukturu za koja je osigurano dodatnih 200 milijuna kuna. Tim će se sredstvima financirati lokalne tržnice te druge vrste infrastrukture za koju je stanovništvo pokazalo najveći interes kroz ankete koje su provedene tijekom 2020. godine.

Dodatna ulaganja u šumarstvo i poljoprivredno zemljište

Osim ulaganja u poljoprivredu, poseban naglasak stavit će se i na ulaganja u šumarski sektor, brigu o šumskom eko sustavu i njegovu dostupnost cjelokupnoj populaciji, kao i na aktivnosti vezane za povećanje vrijednosti degradiranih šumskih struktura i njihovu konverziju u kvalitetniju masu koja u većoj mjeri pomaže vezanju ugljika iz atmosfere.

Sredstva u iznosu od 410 milijuna kuna osigurana su za modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumsko-uzgojnim radovima kao i predindustrijskoj preradi drva.

Dodatna sredstva za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala te ugovaranje osiguranja na raspolaganju su korisnicima kojima su prirodne nepogode uništile njihov proizvodni potencijal, ali i onima koji su pretrpjeli znatnije štete uslijed bolesti koje su zahvatile određene kulture.

Uz navedeno, poseban naglasak stavit će se i na ulaganja u inovacije i inovativne tehnologije te neproduktivna ulaganja poput uklanjanja invazivnih stranih vrsta, kupnje električnog pastira, psa tornjaka, izgradnje nastambi za stoku, ali i financiranje rada i provedbe projekata operativnih skupina.

"Kroz financiranje udruživanja u proizvođačke organizacije, uspostavu kratkih lanaca opskrbe, sudjelovanje i promoviranje proizvoda u sustavima kvalitete te očuvanje i korištenje genetskih resursa u poljoprivredi, osigurat će se veća konkurentnost i prepoznatljivost na tržištu, dok će se projekti s naglaskom na lokalne potrebe i dalje financirati putem LAG-ova“, zaključuju u priopćenju. 

Indikativni plan objave natječaja u 2021.  

Tip operacije

Razdoblje 2021

TOP 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava (ULAGANJA U PODIZANJE NASADA VINOGRADA)

I. KVARTAL

TOP 4.1.1.  Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava (SJEMENSKA I RASADNIČARSKA PROIZVODNJA)

TOP 5.2.1 Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala

TOP 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima

TOP 7.4.1. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu (TRŽNICE i OSTALA DRUŠTVENA INFRASTRUKTURA)

TOP 9.1.1. Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija

TOP 10.2. Očuvanje, održivo korištenje i razvoj genetskih resursa u poljoprivredi.

TOP 17.1.1. Osiguranje usjeva, životinja i biljaka

TOP 3.2.1. Potpora za aktivnosti informiranja i promoviranja

II. KVARTAL

TOP 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava (STAKLENICI)

TOP 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava (TOVILIŠTA ZA SVINJE)

TOP 4.1.3. Korištenje obnovljivih izvora energije

TOP 4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima

  • mlijeko
  • meso
  • voće i povrće
  • žitarice
  • uljarice

TOP 4.2.2. Korištenje obnovljivih izvora energije

TOP 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava

TOP 16.1.2. Operativne skupine

TOP 16.4.1. Kratki lanci opskrbe i lokalna tržišta

TOP 4.4.1. Neproizvodna ulaganja vezana uz očuvanje okoliša

III. KVARTAL

TOP 4.1.1.  Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava (ULAGANJA U SEKTOR MLJEKARSTVA, OPREMA – ROBOTI, IZMUZIŠTA)

TOP 5.2.1 Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala

TOP 8.5.1 Zamjena degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura

TOP 8.6.1. Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumsko-uzgojnim radovima

TOP 8.6.2. Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva

TOP 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava (PLASTENICI)

IV KVARTAL

TOP 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava (TRAJNI NASADI)

TOP 6.2.1. Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području

TOP 6.4.1. Ulaganja u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Program ruralnog razvoja Bespovratna sredstva Ministarstvo poljoprivrede Mladi poljoprivrednici Šumarstvo Poljoprivredno zemljište


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer