Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 01.12.2022. 15:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Za 103 korisnika OBŽ odobrila 1,3 milijuna kuna potpore

Osječko-baranjska županija odobrila je nove potpore u poljoprivredi. Zamjenik župana Josip Miletić potpisao je ugovore s korisnicima.

Foto: OBŽ
  • 2.416
  • 180
  • 0

Osječko-baranjska županija odobrila je nove potpore u poljoprivredi, a ugovore s korisnicima potpisao je danas zamjenik župana Josip Miletić.

Javni pozivi za njihovu dodjelu objavljeni su 1. ožujka, a u srpnju je župan Ivan Anušić odobrio potpore za 62 korisnika u iznosu od 953.900 kuna. Potporu je danas dobilo još 103 korisnika kojima je odobreno ukupno 1.305.010 kuna.

Ugovore su potpisali predstavnici 72 obiteljska poljoprivredna gospodarstva, 11 obrta, tri trgovačka društava, šest jedinica lokalne samouprave, osam udruga, dva fakulteta i jedne zadruge. Intenzitet potpora je različit i kreće se od 50 do 80 posto, ovisno o vrsti, kategoriji podnositelja zahtjeva, broju grla i visini ulaganja prihvatljivih troškova s tim da mladi poljoprivrednici i ekološki proizvođači u svim mjerama imaju povećan iznos i intenzitet potpore.

Dva kruga dodjele

"U 2022. godini Osječko-baranjska županija planira gotovo četiri milijuna kuna utrošiti u direktne potpore poticanja poljoprivrede kroz ukupno 13 mjera", izjavio je zamjenik župana Josip Miletić. Kako kaže, cilj je da ta  sredstva budu poticaj dodatnoj proizvodnji i gospodarskim aktivnostima poljoprivrednika kojima će nastaviti pomagati kako mjerama tako i putem Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće kojeg će uskoro otvoriti.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling istaknula je da je Osječko-baranjska županija objavila javne pozive za 13 mjera potpora i Programa potpora za razdoblje 2021.-2023. koji ostavlja mogućnosti korigiranja i usklađivanja sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling

"Do sada smo završili dva kruga dodjele potpora te su javni pozivi zatvoreni 15. studenoga", kazala je dodavši da su u razdoblju 2017.-2021. godine dodijelili više od 17 milijuna kuna za više od 1.300 korisnika.

"Vjerujem da će i ove godine sva planirana sredstva biti utrošena, osobito u onim mjerama u kojima smo povećali intenzitet, poput potpora mladim poljoprivrednicima ili onima koji se bave ekološkom proizvodnjom", poručila je. Kaže da ih veseli da je velika iskorištenost sredstava namijenjenih preradi jer samo stvaranjem proizvoda dodane vrijednosti moguć je poljoprivredni napredak.

"Što se tiče ekološke proizvodnje, poznati smo po tome da imamo najveći broj upisanih proizvođača u upisnik ekoloških poljoprivrednika, i to želimo naglasiti i ojačati. Svjesni smo da smanjenjem pesticida i gnojiva stvaramo zdravstveno ispravnu hranu", istaknula je pročelnica.

Kalić: Na tri mjere smo dobili 40 tisuća kuna

Dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek prof. dr. sc. Jurislav Babić, otkrio je da su potpisali ugovore za različite projekte koje provode.

"Provodimo preradu različitog voća i povrća, proizvodimo rakiju i jaka alkoholna pića, razvijamo kozmetičke proizvode na bazi prirodnih sastojaka te proizvodimo proizvode od ekološkog lješnjaka i badema, a uz sve to radimo na njihovoj promociji", naglasio je dekan. 

Potporu je dobilo još 103 korisnika

Zvonimir Kalić iz Đakova kao nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje se bavi ekološkom proizvodnjom konoplje, kazao je kako su proizvođači svjesni da je poljoprivreda izazovno područje te mu je izuzetno drago da OBŽ prepoznaje taj rad. "Javili smo se na javne pozive triju mjera, onoj u stvaranju kvalitete i robne marke, potom mjeri za sudjelovanje na sajmovima i prezentaciji proizvoda te mjeri koja osigurava sredstva za preradu i dobili ukupno iznos od 40 tisuća kuna", zaključio je Kalić.

Vladinim mjerama Osječko-baranjska županija pridodala i vlastite

Inače, OBŽ odobrava 13 mjera potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju. To su potpore mladim poljoprivrednicima, oštećenicima u slučaju prirodnih nepogoda, zatim za prvo osnivanje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, kupovinu uzgojno valjanih grla u stočarstvu, uzgoj i držanje uzgojno valjanih junica mliječne pasmine, poticanje izvrsnosti u proizvodnji mlijeka, trošak usluge klanja u registriranim objektima, istraživačke projekte u poljoprivredi, poljoprivrednicima u preradi proizvoda, promotivne mjere u korist proizvodnje, sudjelovanje u programima kvalitete i stvaranja robne marke, manifestacije i za uređenje ruralne infrastrukture vezane uz poljoprivredu.


Tagovi

OBŽ Potpore Potpisivanje ugovora Josip Miletić Silva Wendling Jurislav Babić Zvonimir Kalić


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?