Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak
  • 27.06.2022. 10:30

Vučković: U pripremi je izvanredna potpora za poljoprivrednike i prerađivače

U Ministarstvu poljoprivrede održani su sastanci sa sektorskim udruženjima na temu stanja na tržištu

Foto: Depositphotos/Sunmax
  • 8.806
  • 769
  • 0

Važnost intenziteta i brzine potpora, ali i problemi domaćih proizvođača u praćenju rasta cijene rada i energenata, posebice u najosjetljivijim sektorima stočarstva bili su tema sastanka predstavnika Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore te Hrvatske poljoprivredne komore s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.

Također, izražena je potreba da se pokrenute dodatna međuresorna rasprava koja će doprinijeti jačanju cijelog prehrambenog lanca i otpornosti na krize te bolje povezati sektor hrane sa sektorom energije, okoliša i turizma.

Izvanredna potpora

Ministrica Vučković naglasila je kako ova Vlada i Ministarstvo aktiviraju sve raspoložive mehanizme pomoći te je na usvajanje upućen program pomoći sektoru stočarstva vrijedan 80 milijuna kuna, a u pripremi je i izvanredna potpora za poljoprivrednike i prerađivače koja će se financirati iz Programa ruralnog razvoja.

Također, u petak je održan sastanak i s predstavnicima sektora ribarstva i akvakulture na temu aktualnih poremećaja na tržištu i izazova u sektoru prouzročenih rastom troškova proizvodnje te ratom u Ukrajini.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručili su da su svjesni trenutačne teške situacije s kojom je suočen sektor poljoprivrede, prehrambene industrije, ribarstva i akvakulture kroz povećanje ukupnih troškova pa tako i troškova energenata.

Ispitat će se interes ribara?

"Upravo iz toga razloga redovno se održavaju sastanci s relevantnim dionicima i predstavnicima proizvođača i prerađivača, a kako bi se ublažili gospodarski i socijalni negativni učinci te financijski pomoglo sektorima, aktiviraju se svi raspoloživi mehanizmi pomoći i provode brojne mjere potpore namijenjene ratarima, stočarima te svim poljoprivrednicima i  poduzetnicima u sektoru ribarstva i akvakulture", navode u priopćenju nakon sastanka.

Ondje su predstavnici ribarskog i akvakulturnog sektora istaknuli probleme s povećanim troškovima proizvodnje i prerade.

Osim provedbe naknada za obustavu ribolovnih aktivnosti i redovnih potpora u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, intenzivno se radi na uspostavi novoga modela pomoći na razini EU u obliku kompenzacije za dodatne troškove i izgubljene prihode koji su nastali zbog poremećaja na tržištu i negativnih učinaka u lancima opskrbe, hrvatskim ribarima na raspolaganju je 105 milijuna kuna iz državnog proračuna, a u novom programskom razdoblju do 2027. godine za hrvatski sektor ribarstva i akvakulture osigurano je 2,6 milijardi kuna, čulo se na sastanku.

"U kontekstu dodatne krizne pomoći ispitat će se interes ribara kada su u pitanju financijski instrumenti odnosno investicijski krediti i obrtna sredstva", zaključeno je.  


Tagovi

Sastanak Ministarstvo poljoprivrede Marija Vučković HPK HGO HOK


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/