Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak
  • 27.06.2022. 10:30

Vučković: U pripremi je izvanredna potpora za poljoprivrednike i prerađivače

U Ministarstvu poljoprivrede održani su sastanci sa sektorskim udruženjima na temu stanja na tržištu

Foto: Depositphotos/Sunmax
  • 8.807
  • 769
  • 0

Važnost intenziteta i brzine potpora, ali i problemi domaćih proizvođača u praćenju rasta cijene rada i energenata, posebice u najosjetljivijim sektorima stočarstva bili su tema sastanka predstavnika Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore te Hrvatske poljoprivredne komore s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.

Također, izražena je potreba da se pokrenute dodatna međuresorna rasprava koja će doprinijeti jačanju cijelog prehrambenog lanca i otpornosti na krize te bolje povezati sektor hrane sa sektorom energije, okoliša i turizma.

Izvanredna potpora

Ministrica Vučković naglasila je kako ova Vlada i Ministarstvo aktiviraju sve raspoložive mehanizme pomoći te je na usvajanje upućen program pomoći sektoru stočarstva vrijedan 80 milijuna kuna, a u pripremi je i izvanredna potpora za poljoprivrednike i prerađivače koja će se financirati iz Programa ruralnog razvoja.

Također, u petak je održan sastanak i s predstavnicima sektora ribarstva i akvakulture na temu aktualnih poremećaja na tržištu i izazova u sektoru prouzročenih rastom troškova proizvodnje te ratom u Ukrajini.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručili su da su svjesni trenutačne teške situacije s kojom je suočen sektor poljoprivrede, prehrambene industrije, ribarstva i akvakulture kroz povećanje ukupnih troškova pa tako i troškova energenata.

Ispitat će se interes ribara?

"Upravo iz toga razloga redovno se održavaju sastanci s relevantnim dionicima i predstavnicima proizvođača i prerađivača, a kako bi se ublažili gospodarski i socijalni negativni učinci te financijski pomoglo sektorima, aktiviraju se svi raspoloživi mehanizmi pomoći i provode brojne mjere potpore namijenjene ratarima, stočarima te svim poljoprivrednicima i  poduzetnicima u sektoru ribarstva i akvakulture", navode u priopćenju nakon sastanka.

Ondje su predstavnici ribarskog i akvakulturnog sektora istaknuli probleme s povećanim troškovima proizvodnje i prerade.

Osim provedbe naknada za obustavu ribolovnih aktivnosti i redovnih potpora u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, intenzivno se radi na uspostavi novoga modela pomoći na razini EU u obliku kompenzacije za dodatne troškove i izgubljene prihode koji su nastali zbog poremećaja na tržištu i negativnih učinaka u lancima opskrbe, hrvatskim ribarima na raspolaganju je 105 milijuna kuna iz državnog proračuna, a u novom programskom razdoblju do 2027. godine za hrvatski sektor ribarstva i akvakulture osigurano je 2,6 milijardi kuna, čulo se na sastanku.

"U kontekstu dodatne krizne pomoći ispitat će se interes ribara kada su u pitanju financijski instrumenti odnosno investicijski krediti i obrtna sredstva", zaključeno je.  


Tagovi

Sastanak Ministarstvo poljoprivrede Marija Vučković HPK HGO HOK


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]