Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potres
  • 08.01.2021. 15:55
  • Sisačko-moslavačka, Sisak

Vučković: Krenule su isplate potpora poljoprivrednicima s pogođenih područja

Ministrica poljoprivrede obišla je danas potresom razoreno područje Sisačko-moslavačke županije.

Foto: Marin Tironi/PIXSELL(arhiva)
  • 2.031
  • 200
  • 1

"Oko 2.700 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava je pretrpjelo štetu i ugroženo je, a od tog broja je 2.100 njih već obiđeno. Pokušali smo doći do svakog poljoprivrednika i naši kontakt telefoni su im dostupni. Nažalost, još ima pojedinačnih slučajevima u udaljenijim zaseocima do kojih nismo stigli", izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković za obilaska potresom razorenog područja Sisačko-moslavačke županije.

U akciji je angažirano 40 savjetnika i zaposlenika Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. "Itekako ćemo doći do svakog poljoprivrednika na ovom i na drugom pogođenom području, u Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji", dodala je. 

Vučković je istaknula kako se Ministarstvo u ulozi koordinatora uključilo u pružanje pomoći poljoprivrednicima na stradalom području te je poduzeto niz aktivnosti kako bi pomoć bila sustavna.

Poljoprivredu očekuje sveobuhvatna obnova 

Naglasila je kako su krenule isplate potpora poljoprivrednicima, a poduzete su i aktivnosti kako bi se malim gospodarstvima pomoglo u plasmanu proizvoda. "Posebno zahvaljujem prehrambenoj industriji i našim velikim poljoprivrednim sustavima, koji se besprijekorno odazivaju na sve naše molbe i upite. Oni tako otkupljuju i količine proizvoda od malih proizvođača, i to po korektnim cijenama. To za sada ide i ići će i dalje", rekla je Vučković.

Spomenula je kako poljoprivredu očekuje i sveobuhvatna obnova u koju će se također uključiti ministarstvo te poručila kako pritom neće biti previše administriranja.

Isplata izravnih potpora za 14.000 OPG-ova

Rekla je kako je uspostavljena i suradnja s drvoprerađivačima i njihovim udruženjem pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, kao i s Hrvatskim šumama te su osigurane donacije u svim fazama sanacije i obnove područja stradalog u potresu.

Na potresom pogođenom području nalaze se i neke tvrtke koje se bave preradom drva, koje su također pretrpjele štete i radi se na programu pomoći stradaloj drvoprerađivačkoj industriji, naglasila je. 

Donacija mlijeka 

Ministrica je sa suradnicima najprije boravila u skladištu Crvenog križa u Sisku, gdje je bila i na primopredaji mlijeka koje je donirala tvrtka Belje, a gdje se upoznala i s načinom podjele prehrambenih proizvoda. Naime, tu se, sukladno novom sustavu, pripremaju obiteljski paketi težine devet kilograma.

Predstavnici Hrvatskog Crvenog križa (HCK) su tom prilikom zahvalili prehrambenim tvrtkama, među kojima je i Belje, kao i drugim donatorima koji su njihovi stalni opskrbljivači. 

Dosad je bilo jako mnogo privatnih pojedinačnih donatora, ali sada se opskrba sve više organizira sustavno, istaknuli su predstavnici HCK-a, poručujući i kako su njihovi zaposlenici i volonteri spremni na dugotrajno angažiranje, jer su svjesni kako će opasnost trajati još mjesecima. 

Sa suradnicima, ministrica će danas obići i Petrinju te Glinu te posjetiti nekoliko obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, kao i skladišta donirane stočne hrane.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Potres Ministarstvo poljoprivrede Marija Vučković Potpore Isplata

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]