Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plan oporavka
  • 10.05.2022. 14:25

Von der Leyen: Hrvatska je spremna primiti prvu uplatu, stiže 700 milijuna eura iz EU

Hrvatska će biti peta država Europske unije, nakon pozitivne ocjene Komisije i Vijeća, kojoj će se isplatiti prva rata, kazala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekavši da je ovo tek početak novčane pomoći.

Foto: Facebook/European Commission
  • 869
  • 41
  • 0

Europska komisija danas je potvrdila pozitivnu preliminarnu ocjenu hrvatskog zahtjeva da joj se isplati 700 milijuna eura bespovratnih sredstava u okviru Mehanizma za oporavak i otpornost (RRF), najvažnijeg mehanizma instrumenta NextGenerationEU.

"Po našem mišljenju, Hrvatska je spremna primiti prvu uplatu", objavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na svom Twitter profilu rekavši da možemo računati na podršku Komisije u provedbi svog plana oporavka.

Kako kaže, čim države članice daju zeleno svjetlo, Hrvatska će dobiti 700 milijuna eura. Dakle, prva isplata je na putu, a Hrvatska će biti peta država Europske unije, nakon pozitivne ocjene Komisije i Vijeća, kojoj će se isplatiti prva rata.

U svom osvrtu na hrvatski zahtjev za plaćanje koji se temelji na ostvarenju 33 važne etape i jedne ciljne vrijednosti kaže da je RH je ostavila brz napredak u provedbi reformi i ulaganja iz nacionalnog plana oporavka.

Iduće godine 6,3 milijarde eura

Von der Leyen navela je da RH već pomaže 70 poduzeća u prelasku na obnovljive izvore energije i povećanju energetske učinkovitosti. Već je donijela i nacionalni program energetske obnove zgrada i poduzela mjere za bolje gospodarenje vodama i otpadom. U području reformi donijela je strategije za suzbijanje korupcije i nove propise za sprečavanje sukoba interesa. "Također, poduzela je i važne korake za jačanje tržišta rada s novim propisima o minimalnoj plaći te je uvela mjere za jačanje socijalne zaštite", kaže predsjednica. 

Šefica EK kaže da je ovo tek početak, a prema njezinim riječima, iduće ćemo godine dobiti do 6,3 milijarde eura bespovratnih sredstava. "To Hrvatsku čini najvećim primateljem bespovratnih sredstava iz programa NextGenerationEU s obzirom na veličinu njezinih gospodarstava", zaključila je.

Više od pet milijardi eura za poljoprivredu do 2027. godine

Povjerenik za gospodarstvo EK, Paolo Gentiloni rekao je da s obzirom na činjenicu da je globalna ekonomska i geopolitička situacija sve nesigurnija, ispunjavanje hrvatskog plana reformi i ulaganja važnija nego ikad.


Tagovi

Ursula von der Leyen Plan oporavka Isplata NextGenerationEU


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]