Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sufinanciranje
  • 13.12.2018. 14:30

Uzgojnim udruženjima u stočarstvu 679 tisuća kuna, potpisano 15 ugovora

Ovo financiramo nacionalnim sredstvima, ali imamo cijeli niz mjera u Programu ruralnog razvoja RH gdje se potiču proizvođačke grupe i organizacije, pogotovo kada je u pitanju promocija proizvoda, podsjetio je ministar Tolušić.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 378
  • 46
  • 0

Čak 15 ugovora vrijednih 679 tisuća kuna potpisao je danas potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić s predstavnicima 15 uzgojnih udruženja u stočarstvu ugovore o sufinanciranju. Ugovori su, priopćilo je resorno ministarstvo, rezultat javnog poziva koji je provelo Ministarstvo poljoprivrede.

Sredstva su namijenjena sufinanciranju nabave opreme za provedbu postupaka ispitivanja proizvodnosti i testiranja propisanih uzgojnim programom, DNK verifikaciju roditeljstva, označavanje životinja te genomsko testiranje. Isto tako, navedenim sredstvima sufinancirat će se plaće djelatnika uzgojnih udruženja te nabava uredskog materijala i opreme.

"Stalno ponavljam da se samo udruživanjem može postići dobar rezultat. Danas smo dali podršku radu uzgojnih udruženja u sektoru stočarstva. Sufinanciramo im hladni pogon i tako smanjujemo troškove poslovanja. Ovo financiramo nacionalnim sredstvima, ali imamo cijeli niz mjera u Programu ruralnog razvoja RH gdje se potiču proizvođačke grupe i organizacije, pogotovo kada je u pitanju promocija proizvoda. Od 1. siječnja iduće godine na snazi će biti Zakon o uzgoju domaćih životinja koji je prošli tjedan usvojio Sabor, kojim želimo osigurati učinkovitu provedbu uzgojnih programa te unaprijediti uzgoj domaćih životinja i stočarsku proizvodnju u Hrvatskoj.

Bez domaćih životinja nema kvalitetne i zdrave domaće hrane, a time i izvora prihoda za poljoprivrednu zajednicu u  ruralnom prostoru. U fokusu Zakona su uzgajivači domaćih životinja koji će voditi uzgojne programe. Samo udruženi i jaki uzgajivači mogu biti tržišno konkurentni. Zato smo za sljedeću godinu osigurali dvostruko više sredstava za uzgojna udruženja", rekao je ministar. 

Objavljen treći natječaj za operaciju 9.1.1 Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija

Kako podsjećaju, Zakon o uzgoju domaćih životinja priznatim uzgojnim udruženjima omogućuje se da u okviru očuvanja životinjskih genetskih resursa steknu status banke gena uzgajajući reprezentativne kolekcije uzgojno valjanih životinja. Na taj način mogu proširiti svoje djelatnosti i aktivno sudjelovati u razmjeni i korištenju živih životinja i njihovog zametnog materijala odnosno steći dodatna financijska sredstva. Priznatim uzgojnim udruženjima se, provedbom planskog i sustavnog uzgojno-selekcijskog rada u okviru odobrenog uzgojnog programa, omogućava stjecanje statusa nove pasmine domaćih životinja.

Zakon o uzgoju domaćih životinja zamijenit će Zakon o stočarstvu iz 1997.  koji je postavio temelje za uređenje stočarske proizvodnje u Hrvatskoj. Zakon stupa na snagu 1. siječnja 2019. godine, zaključuje se u priopćenju. 

Popis korisnika pogledajte u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ugovori Uzgojna udruženja Stočarstvo Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#životinje Moja Vidra čuvarica