Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podmjera 4.1.
  • 28.01.2020. 07:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Uvjeti natječaja iz podmjere 4.1. i na što treba obratiti pažnju?

Kako bi potencijalnim korisnicima približili uvjete natječaja iz podmjere 4.1. Programa ruralnog razvoja, informativna radionica Ministarstva poljoprivrede održana je i u Osijeku.

Foto: Marinko Petković
  • 2.129
  • 164
  • 0

Kako bi potencijalnim korisnicima približili uvjete natječaja iz podmjere 4.1. Programa ruralnog razvoja, raspisanog početkom prosinca 2019., Ministarstvo poljoprivrede i u Osijeku je organiziralo informativnu radionicu. Uz pojašnjenja koja su dobili od predstavnice ministarstva, problematiku i postupke objasnili su im i predstavnici tvrtki koje se bave izradom studija utjecaja na okoliš, te građevinskih projekata.

Jedan od sudionika radionice je Ivan Seletković iz Donjih Andrijevaca koji se bavi tovom junadi i uzgojem konja, a razmišlja o povećanju proizvodnje i izgradnji montažne hale što znači da se uklapa u jednu od operacija u sklopu ovog natječaja. S obzirom da iskustva s potporama već ima, ovaj stočar kaže kako je vremenski rok najveći problem. "Natječaji i ponude koje dobivamo za mehanizaciju su recimo natječaji od početka do realizacije van dvije, tri godine, a za to vrijeme onaj koji je dao ponudu zatvori fimu i onda morate tražiti odobrenja, a često je cijena veća. Dakle, nivo potpore više nije 60 ili 70% nego je 50% s obzirom da su ti strojevi poskupili."

Voditeljica radionice Branka Grahovac je navela: "Prihvatljivi korisnici su oni koji su upisani kao poljoprivredna gospodarstava, a trebaju zadovoljavati oko 80 kriterija koje je potrebno detaljno proučiti kako bi shvatili koliko je to zahtjevno, opsežno i ozbiljno, s obizrom da su oni u sustavu kontrole praćenja 5 godina nakon što su im sredstva isplaćena."

Mjera 4 i što sve omogućuje stočarima odnosno tovnom gospodarstvu?

Za tipove operacija 4.1.1. i 4.1.2. su predviđena sredstva su od 5.000 do 250.000 eura za mala i do 500.000 eura za velika gospodarstva, a kroz operaciju 4.1.3. planirana sredstva su od 5.000 do 1.000.000 eura što su značajna sredstva gdje se može od ukupnih troškova ostvariti sufinanciranje do 50%, a uz dodatne kriterija čak i do 90%. Korisnici su narednih 5 godina od povlačenja sredstava dužni pridržavati se određenih pravila natječaja koji su također propisani, a sva dodatna pojašnjena mogu pratiti na stranicama ruralnog razvoja.

S druge strane, ostaje upitno stignu li korisnici sve pripremiti i prijaviti se na natječaje koji su otvoreni do kraja veljače, odnosno ožujka ove godine.

"Ono što se pokazao kao veliki problem je da mi dođu poljoprivrednici i pitaju u petak mogu li do ponedjeljka dobiti rješenje za studiju utjecaja na okoliš, a nama je potrebno od 15 do mjesec dana kako bi ga izradili", rekla je Nataša Uranjek, predstavnica tvrtke Promo-eko.

Zato je potrebno da poljoprivrednici imaju sve podatke koji su potrebni za građevinsku dozvolu, a nakon toga se radi procjena. Izradu studije o tome koliko gospodarstvo ima utjecaja na okološ predaju u ministarstvo ili županijski ured i tada kreće postupak. On traje ovisno o tome je li to ocjena o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš i tada postupak traje od 3 do 4 mjeseca ili ako je to studija utjecaja na okoliš postupak procjene zna trajati i do godinu dana.

Ono na što bi trebalo uputiti poljoprivrednike je i procedura do dolaska građevinske dozvole. "Postoje građevine i radnje koje se mogu raditi i bez građevinske dozvole po pravilniku jednostavnih građevina što znatno ubrava i omogućava prijavu natječaju u što kraćem roku", naglasio je predstavnik tvrtke Statera, Denis Škugor.

Usprkos kompliciranoj i zahtjevnoj prijavi zanimanje za ovaj natječaj je veliko kako sada tako i prethodnih godina. Primjerice, 2018. godine je potpisano je 7.500 ugovora vrijednih 3,6 milijardi kuna.

Više pogledajte u videoprilogu Osječke televizije:


Tagovi

Radionica Podmjera 4.1. Ministarstvo poljoprivrede Ruralni razvoj


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!