Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 05.08.2022. 09:00

Uskoro objava natječaja za ulaganje u sustave i opremu za navodnjavanje na PG-ovima

Ukupno je do sada za projekte koji uključuju troškove navodnjavanja odobrena potpora u iznosu od gotovo 86 milijuna kuna, kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/WHPics
  • 3.289
  • 267
  • 0

U rujnu je planirana objava novog natječaja za tip operacije 4.1.1. koji će se odnositi isključivo na ulaganja u sustave i opremu za navodnjavanje na poljoprivrednim gospodarstvima, a prednost će imati ulaganja u sektoru voćarstva (osim vinove loze i maslina) i povrćarstva (uključujući krumpir), najavilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Kako su naveli, na posljednjim natječajima u sklopu navedenog tipa operacije, koji su se odnosili na podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada odnosno vinograda, projekti koji su uključivali navodnjavanje imali su prednost pri odabiru. Ukupno je za takve projekte dosad odobrena potpora u iznosu od gotovo 86 milijuna kuna.

Prema njihovu priopćenju, do sada su objavljena tri natječaja za investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja za tip operacija 4.3.1., kojima je stavljeno na raspolaganje ukupno 852 milijuna kuna.

"Odobreno je 666 milijuna kuna potpore za 17 projekata sustava navodnjavanja koji obuhvaćaju površinu od 7 tisuća hektara, pri čemu je predviđeno priključivanje 555 poljoprivrednika", napominju ističući da je jedan od njih i projekt javnog navodnjavanja u Orubici, koji će pokriti 300 hektara oranica, a prvi je takav u Brodsko-posavskoj županiji.

Među prvima koji je potpisao ugovor za priključak na novi sustav je, kažu, lokalni povrtlar Goran Blažeković. 

Iz Ministarstva proučuju i da su, u cilju poboljšanja praksi koje doprinose prilagodbi i ublažavanju klimatskih promjena, kroz Strateški plan RH do 2027. definirane intervencije usmjerene ka navodnjavanju poljoprivrednih površina, za što je iz europskih fondova osigurano 65,8 milijuna eura.


Tagovi

Navodnjavanje Ruralni razvoj Natječaj Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]