Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 26.09.2019. 09:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Ugovoreno novih 65 projekata iz Programa ruralnog razvoja

Novi ugovori odnose se na rezultate natječaja za operacije 6.4.1 "Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“ i 8.6.1 "Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima“ ukupne vrijednosti potpore od 78,7 milijuna.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 965
  • 64
  • 0

Novih 65 projekata iz Programa ruralnog razvoja za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima te modernizaciju poslovanja u sektoru šumarstva,  ugovoreno je jučer odnosno potpisali su ih korisnici i ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić.

Novi ugovori odnose se na rezultate natječaja za operacije 6.4.1 "Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“ i 8.6.1 "Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima“ ukupne vrijednosti potpore od 78,7 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja RH, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.  

"Poljoprivreda nije jedini pokretač promjena u ruralnim prostorima, a nositelj razvoja i revitalizacije može biti svaki pojedinac koji živi i radi u ruralnim prostorima. Zbog toga se Programom ruralnog razvoja RH sufinancira razvoj infrastrukture, društvenih sadržaja, rekreativnih centara, ali i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu koje mogu donijeti dodatni prihod obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Potpisani su ugovori upravo za takve djelatnosti te za razvoj šumarstva i turističko-uslužnih djelatnosti.

Nove i obnovljene kuće za odmor, restorani i kušaone potencijal su i za nova radna mjesta u ruralnim područjima, ali i za sadržajno privlačenje gostiju svoje slobodno vrijeme žele provesti u našim ruralnim prostorima", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na potpisivanju ugovora. 

Kako su pojasnili, na prvi natječaj za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti mogli su se prijaviti poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednika najmanje jednu godinu prije podnošenja zahtjeva za potporu, a prihvatljivi su bili projekti ulaganja u preradu, marketing te izravnu prodaju, pružanje različitih usluga u ruralnim područjima, ruralni turizam te ulaganja u tradicijske i umjetničke obrte. Poljoprivrednici čiji su projekti zadovoljili sve uvjete pravilnika i natječaja, po projektu mogu dobiti do 70% bespovratnih sredstava. Najniži iznos potpore po projektu iznosi 3.500 eura, a najviši iznos 200.000 eura u protuvrijednosti u kunama tijekom razdoblja od tri uzastopne fiskalne godine.

Korisnici potpisanih ugovora bespovratna će sredstva uložiti u obnavljanje ili izgradnju kuća za odmor, restorana, kušaonica te mehanizaciju za pružanje uslužnih djelatnosti u poljoprivredi. Za ulaganja u nepoljoprivredne djelatnosti danas je potpisano novih 29 ugovora ukupne vrijednosti potpore od 33,4 milijuna kuna.

Čak 36 korisnika, šumoposjednika, potpisalo je ugovore kojima se omogućava 45,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Ulaganja obuhvaćaju kupnju strojeva, alata, opreme te modernizaciju tehnologije u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima. Najniža vrijednost potpore po korisniku je 5.000 eura, najviša 700.000 eura, a sufinancira se do 50% od ukupnih prihvatljivih troškova projekta, navodi se u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ruralni razvoj Ugovori Marija Vučković Matilda Copić Operacija 6.4.1. Operacija 8.6.1. Nepoljoprivredne djelatnosti


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P