• Navodnjavanje
  • 12.05.2017. 08:00

Ugovoreno navodnjavanje više od 3.000 hektara

Predsjednik Vlade: Investicije u navodnjavanje pridonijet će jačanju hrvatskoga sela i razvoju poljoprivrede!

  • 1.932
  • 96
  • 0

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je na potpisivanju osam ugovora za financiranje sustava javnog navodnjavanja, vrijednih 253 milijuna kuna.

U nazočnosti predsjednika Vlade Plenkovića i direktora Hrvatskih voda Đurokovića, s ravnateljicom Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matildom Copić ugovore su potpisali župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, župan Zadarske županije Stipe Zrilić, zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Davorko Obuljen i pročelnik Upravnog odjela Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

Navodnjavat će se 3.163 hektara

Sustavi javnog navodnjavanja koji će se izgraditi temeljem ovih ugovora pokrivaju 3.162 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Navodnjavanje je preduvjet za uspješnu budućnost poljoprivredne proizvodnje u Republici Hrvatskoj, a čak je 100 milijuna eura osigurano kroz Mjeru 4 Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. Ulaganja u fizičku imovinu u operaciji 4.3.1. Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja.

Županije nositelji projekta

Nositelji projekata su županije, a za izgradnju sustava navodnjavanja mogu dobiti od 150.000 do 15.000.000 eura uz intenzitet potpore do 100% vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova projekta. Trajanje projekta od sklapanja ugovora o financiranju do podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu može trajati najduže do 36 mjeseci.

Korisnik može podnijeti zahtjev za isplatu jednokratno ili u najviše šest rata (svi korisnici imaju mogućnost isplate predujma u iznosu do 50% odobrenih sredstava javne potpore).

Izvor sredstava Program ruralnog razvoja

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da se radi o još jednoj prigodi u kojoj se vidi konkretna korist redistribucijske snage sredstava iz europskog proračuna, ovaj puta iz Programa za ruralni razvoj.

"Riječ je o projektima koji će pridonijeti razvoju hrvatske poljoprivrede i to ulaganjem u navodnjavanje, što je izrazito važno kako bi naša poljoprivreda i proizvodnja hrane bila učinkovitija i kvalitetnija", naglasio je.

Razvoj Slavonije i zadarskog zaleđa

Posebno je zadovoljstvo istaknuo činjenicom da je napravljena kombinacija priobalne Hrvatske i Slavonije. Pritom je podsjetio na Vladin "Projekt Slavonija", koji je spoj različitih politika za unaprjeđenje ravnomjernog regionalnoga razvoja, ruralnog razvoja, poljoprivrede, prometne povezanosti i omogućavanja ljudima da ostanu u Slavoniji pridonoseći demografskoj revitalizaciji zemlje.

"Dok je u Dalmaciji", istaknuo je "to osobito važno za zadarsko zaleđe poznato po poljoprivrednoj proizvodnji." Dodao je da ista vrsta investicija kreće i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

"Ovo je jedan od primjera kako, na kvalitetan način, razvoj hrvatske poljoprivrede kroz investicije u navodnjavanje, pridonosi ukupnom gospodarskom razvoju i jačanju hrvatskoga sela", zaključio je.

Uspostava prerađivačke industrije

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić naglasio je da Hrvatska ima preko 800 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta koje je pogodno za navodnjavanje, "a nažalost se navodnjava samo 20-ak tisuća hektara". Istaknuo je da se na područjima gdje će se uspostaviti sustav navodnjavanja može očekivati dolazak prerađivačke industrije koja svoj smisao nalazi upravo u ovakvim projektima.

Uz danas potpisane projekte, ministar Tolušić kazao je da je u pripremi još sedam do osam projekata za koje će se natječaj raspisati do kraja godine. Ti će projekti, naglasio je, biti financirani u stopostotnom iznosu.

Trošak za korisnike 0%

"Znači, trošak za same korisnike je nula posto", rekao je. Zahvalio je Hrvatskim vodama koje zdušno podupiru ove projekte.

"Uz ovakvu strategiju možemo u sljedećih pet godina udvostručiti površine pod sustavom navodnjavanja i nastaviti razvijati hrvatsku poljoprivredu i prehrambenu industriju", kazao je ministar Tolušić.

Ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić čestitala je predstavnicima pet županija na potpisanim ugovorima i zaželjela uspjeh u njihovoj provedbi, tijekom koje će im Agencija i dalje stajati na raspolaganju.

Bez navodnjavanja nema konkretnog proizvoda

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić zahvalio je ministru poljoprivrede na kvalitetnoj operativnoj pripremi ovih projekata, te direktoru Hrvatskih voda na dobroj suradnji. Kazao je da proizvođači već čekaju da voda dođe do njihovih parcela, napomenuvši da je ovim projektom i izgradnjom melioracijskog kanala, u toj županiji osigurana mogućnost navodnjavanja 1.400 hektara poljoprivrednih površina.

"Bez toga nema kvalitetne proizvodnje i konkurentnog proizvoda", zaključio je.


Tagovi

Andrej Plenković Navodnjavanje Tomislav Tolušić


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."